Από την υπεύθυνη κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου.

Η Μίλκα είναι μια όμορφη σκυλίτσα 8 εών

Η Μίλκα ζούσε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή μαζί με τους ιδιοκτήτες της οι οποίοι την προσέχουν και την αγαπούν πολύ.

Ξαφνικά στις 4 Δεκεμβρίου 2010 η Μίλκα αρρώστησε βαριά.Μεταφέρθηκε στο ιατρείο μου το βράδυ του Σαββάτου σε κώμα. Το ζώο δεν είχε καμία επικοινωνία με το περιβάλλον και από το πίσω μέρος του σώματός της, από την γεννητική της οδό,
έβγαινε ένα δύσοσμο έκκριμα ( αίμα και πύον). Η θερμοκρασία του σώματός της ήταν υπερβολικά χαμηλή.
Από την κλινική της εικόνα και μόνο τέθηκε αμέσως η υποψία ύπαρξης Ανοικτής πυομήτρας η οποία επιβεβαιώθηκε από και με υπέρηχο κοιλίας.
Το πιο απογοητευτικό από όλα όμως ήταν το αποτέλεσμα των αιματολογικών εξετάσεων το οποίο έδειξε ότι η Μίλκα είχε 54.000 λευκά αιμοσφαίρια! και είχε ήδη  εκδηλώσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Το ζώο βρισκόταν σε κατάσταση σηπτικού σόκ(σηψαιμία).

Η πρόγνωση για την κατάστασή της ήταν πολύ κακή και οι ελπίδες για διάσωσή της ελάχιστες. Έγινε άμεση αγωγή με ενδοφλέβια υγρά και ισχυρά αντιβιοτικά και λίγες ώρες μετά την σταθεροποίηση της κατάστασής της, η Μίλκα χειρουργήθηκε. Το χειρουργείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη πυομήτρας. Έγινε ολική αφαίρεση της μήτρας η οποία ήταν υπερβολικά διατεταμένη και γεμάτη πύον και αίμα.


Ακόμα και τις δύο πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο η πρόγνωση για την ανάρρωσή της εξακολουθούσε να είναι δυσμενής αφού το ζώο δεν είχε ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του και την επαφή με το περιβάλλον.
Με πολύ υπομονή και φροντίδα τόσο από εμάς όσο και από τον ιδιοκτήτη της η Μίλκα τα κατάφερε. Ξεπέρασε το σηπτικό σόκ και όλες του τις επιπλοκές και επανήλθε στην φυσιολογική ζωή της εκπλήσσοντας όλους εμάς που είχαμε σχεδόν χάσει κάθε ελπίδα.

Η πυομήτρα είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα θηλυκά σκυλιά σχεδόν όλων των ηλικιών , με τα μέσης- μεγάλης ηλικίας μη στειρωμένα ζώα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Πρόκειται με απλά λόγια για μια μόλυνση της μήτρας στην οποία συμβάλλουν τα υψηλά επίπεδα ορμονών κατά την διάρκεια του οίστρου.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η αποχή του ζώου από την αναπαραγωγή καθώς και διάφορα ενέσιμα σκευάσματα τα οποία χορηγούνται για την αναστολή του οίστρου ή την αποβολή ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών.

Η στείρωση, είναι μια επέμβαση την οποία συχνά θα ακούσετε τον/ την κτηνίατρό σας να αναφέρει και να συνιστά.
Δυστυχώς στην χώρα μας ακόμα επικρατεί μια 'προκατάληψη' σε ότι αφορά την συγκεκριμένη
επέμβαση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες την αντιλαμβάνονται ως ακρωτηριασμό και απάνθρωπη επέμβαση στην φύση!!!
Πολλοί αναφέρουν ως επιχείρημα πως τα ζώα στην φύση δεν παθαίνουν κάτι τέτοιο! Αυτό είναι ένα τελείως αβάσιμο επιχείρημα αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ποσοστό των ζώων στη φύση που μπορεί να πεθαίνουν από τέτοια αίτια.
Επιπλέον το οικόσιτο περιβάλλον στο οποίο υποχρεώνουμε τα ζώα να ζουν σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την φύση .
Τα ζώα ζουν σε απόλυτα ελεγχόμενα από τους ιδιοκτήτες τους περιβάλλοντα, με πολύ φροντίδα και αγάπη που κανείς δεν αμφισβητεί,αλλά με καταπιεσμένες ορμόνες!

Και πάλι το άρθρο αυτό είναι καθαρά ενημερωτικό και συμβουλευτικό. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται ο εκφοβισμός και εξαναγκασμός των ιδιοκτητών ζώων να στειρώνουν τα ζώα τους. Η απόφαση είναι καθαρά του ιδιοκτήτη.
Συμπτώματα που θα θέσουν υποψία πυομήτρας είναι η παρουσία εκκρίματος(πυοαιμορραγικού) από την γεννητική οδό,(προσοχή! αυτό αφορά στην περίπτωση ανοιχτής πυομήτρας,διότι υπάρχει και κλειστή πυομήτρα που δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτή εύκολα), αυξημένη κατανάλωση νερού, πολυουρία, ανορεξία, έμετος, κατάπτωση και λήθαργος.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πυομήτρα θα βρείτε εδώ

FaLang translation system by Faboba