Η Λεπτοσπείρωση ή όπως είναι ευρέως γνωστή η "ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", είναι μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια με παγκόσμια εξάπλωση, που μπορεί να προσβάλλει ένα πλήθος διαφορετικών θηλαστικών ζώων (άγριων και οικόσιτων).

Η κλινική Λεπτοσπείρωση είναι συχνή στο σκύλο, αλλά σπανιότερη(έως σπανιότατη) στις γάτες. Τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα όμως, μπορούν να αποβάλλουν το μικρόβιο της Λεπτοσπείρωσης με το ούρο τους στο περιβάλλον χωρίς απαραίτητα να δείχνουν κλινικά σημεία της ασθένειας. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα για την πιθανή έκθεση του Ανθρώπου στο μικρόβιο αυτό και την απειλή της Δημόσιας Υγείας.

Estimated annual morbidity of leptospirosis by country or territory. Annual disease incidence is represented as a color gradient, from white (0-3 cases) to red (over 100 cases), per 100,000 population. (Image courtesy of PLOS Neglected Tropical Diseases)

Global burden of leptospirosis is greater than thought, and growing.
By Michael Greenwood-September 17, 2015

Copyright © 2015, Yale University. All rights reserved. Privacy policy.
Browse our archives | Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. | Office of Public Affairs & Communications

Σύμφωνα με επίσημες μελέτες,αναφέρονται περί τις 500 χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως το χρόνο σε Ανθρώπους, με ποσοστό θνησιμότητας 5-20%! Η επανεμφάνιση της Λεπτοσπείρωσης στις αναπτυσσόμενες αλλά και αναπτυγμένες χώρες του κόσμου συνδέεται με την υπερκατοίκηση των πόλεων και τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών! [9].

Η Λεπτοσπείρωση, κατατάσσεται στην κατηγορία των " ΖΩΟΝΟΣΩΝ". Έχει παρόμοια κλινική εκδήλωση τόσο στα ζώα όσο και στον Άνθρωπο και γι'αυτό η μελέτη της στα ζώα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία.

Με τον όρο "ΖΩΟΝΟΣΟΣ" εννοούμε μια μολυσματική (ή λοιμώδη) ασθένεια, που προκύπτει από την εισβολή διαφόρων μολυσματικών παραγόντων-ιών,βακτηρίων,μυκήτων, παρασίτων- στον οργανισμό ενός ζώου και που μπορεί να ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

Η μετάδοση στον Άνθρωπο μπορεί να γίνει είτε ΑΜΕΣΑ είτε ΕΜΜΕΣΑ, όπως θα εξηγήσω παρακάτω.

Ιδιαίτερη λοιπόν η σημασία της Λεπτοσπείρωσης,παγκόσμια η εξάπλωσή της  και ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητη η ενημέρωση ΟΛΩΝ μας σχετικά με αυτή την ασθένεια, είτε έχουμε κατοικίδια είτε όχι, αφού όπως θα δείτε να τονίζω στη συνέχεια ΔΕΝ είναι ο ΣΚΥΛΟΣ ο πρωταρχικός και μοναδικός φορέας της Λεπτοσπείρωσης στη φύση και πολύ περισσότερο, δεν είναι απαραίτητη η ΑΜΕΣΗ επαφή του Ανθρώπου με κάποιο ζώο για να μολυνθεί!

Η πρώτη περιγραφή Λεπτοσπείρωσης, έγινε το 1886 από τον Γερμανό γιατρό Adolf Weil, το όνομα του οποίου δόθηκε στη σοβαρότερη μορφή της Λεπτοσπείρωσης του Ανθρώπου(Νόσος Weil). Παρόλο όμως που πρόκειται για μια τόσο "παλαιά" νόσο, η γνώση γύρω από την επιδημιολογία, παθογένεια, πρόληψη και θεραπεία της τόσο στους Ανθρώπους όσο και στα ζώα είναι περιορισμένη! Η συνεχής Κτηνιατρική έρευνα πάνω στη Λεπτοσπείρωση επικεντρώνεται κυρίως στον πιθανό ρόλο του σκύλου και της γάτας (των πιο δημοφιλών κατοικιδίων) στη μετάδοση του υπεύθυνου μικροβίου, καθώς και στην καλύτερη κατανόηση των πιο σοβαρών μορφών της νόσου αλλά και τη δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων με στόχο όχι μόνο την πρόληψη της νόσησης των κατοικιδίων μας, αλλά και την αποφυγή αποβολής του μικροβίου με το ούρο τους.

 

Οι Κτηνίατροι, έχουμε σημαντικότατο ρόλο τόσο στην ενημέρωση του κοινού, όσο και στην πρόοδο της γνώσης σχετικά με αυτή την ασθένεια, με μοναδικό στόχο την προστασία της υγείας ζώων και Ανθρώπων!

 

 

2.ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

FaLang translation system by Faboba