Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις πιο συχνές δηλητηριάσεις των κατοικιδίων. Ανάμεσα στις ουσίες που αναφέρονται, κάποιες ίσως να σας εκπλήξουν!

Δυστυχώς υπάρχει ένα πλήθος από "τοξικές βόμβες" με τις οποίες συμβιώνουμε και ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, τους κήπους μας, τα ντουλάπια της κουζίνας μας! Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε αυτά τα πιθανά δηλητήρια και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την επαφή του κατοικιδίου μας μαζί τους.


Σε καμία περίπτωση η λίστα των δηλητηρίων που αναφέρονται εδώ ΔΕΝ είναι ολοκληρωμένη. Έχει γίνει επιλεκτική αναφορά στις πιο συχνές στην κλινική πράξη δηλητηριάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και αναζήτηση ουσιών με πιθανή τοξική δράση, μπορείτε να ανατρέξετε σε διάφορες πηγές του διαδικτύου. Μεταξύ των πιο αξιόπιστων συστήνονται οι εξής:

www.petpoisonhelpline.com


www.aspca.org

***Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, πολλές εκ των οποίων είναι κυριολεκτικά "σκουπίδια". Συμβουλευθείτε τον/την κτηνίατρό σας για οτιδήποτε διαβάζετε στο διαδίκτυο.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Βρείτε πληροφορίες για τα φάρμακα πρώτης ανάγκης που μπορείτε να έχετε στο σπίτι για να βοηθήσετε το ζώο σας σε περίπτωση ανάγκης. ΕΔΩ.

 

I.ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ-Zn

Αυτή η δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από την κατάποση αντικειμένων ή χημικών σκευασμάτων που περιέχουν ψευδάργυρο.

Είναι συχνή στους σκύλους, αλλά και στα οικόσιτα/καλλωπιστικά πτηνά (από κακής ποιότητας κλουβιά!).

 







 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Σοβαρή διαταραχή του πεπτικού σωλήνα που εκδηλώνεται με εμετό, ανορεξία και αδυναμία. Σε σοβαρά περιστατικά προκαλείται ακόμα και αιμόλυση! λόγω καταστροφής των κυττάρων του αίματος,ανεπανόρθωτη βλάβη στο συκώτι του ζώου που μπορεί να εκδηλωθεί κλινικά με ίκτερο, βλάβη στους νεφρούς αλλά και την καρδιά του ζώου. Κώμα και Θάνατος έχουν αναφερθεί.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Ιδιαίτερα δύσκολη. Εκτός από τις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης πιάσει "επ'αυτοφόρω" το ζώο να καταπίνει κάποιο αντικείμενο ή φάρμακο που περιέχει ψευδάργυρο, σε όλες τις άλλες περιπώσεις η διάγνωση είναι δύσκολο να γίνει αφού τα συμπτώματα αυτής της δηλητηρίασης είναι "γενικά" και μοιάζουν πολύ τόσο με άλλες δηλητηριάσεις, όσο και με διάφορες αρρώστιες. Αν υπάρχει υποψία ή μαρτυρία για την συγκεκριμένη δηλητηρίαση, τότε ο κτηνίατρος μπορεί με εξετάσεις αίματος ή ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ! , να το αποδείξει.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: Ειδική ουσία που ΔΕΝ μπορείτε να έχετε στο σπίτι.

AIΘYΛENOΔIAMINOTETPAOΞEIKO AΣBEΣTOΔINATPIO (CaNaEDTA), που διατείθεται με ειδική άδεια από ΙΦΕΤ και μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!

Την χορήγησή της θα αναλάβει ο κτηνίατρος, ΑΝ θεωρηθεί απαραίτητο και φυσικά..........ΑΝ μπορεί να την βρει!!!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:Η χειρουργική αφαίρεση των μεταλλικών αντικειμένων, ιδίως αν πρόκειται για βίδες, είναι απαραίτητη διότι πέρα από την δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί και τραυματισμός/διάτρηση του πεπτικού σωλήνα. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα ( πχ. κέρματα ) μπορεί να περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα και να αποβληθούν με τα κόπρανα. Άλλες φορές όμως, εγκλωβίζονται και όχι μόνο προκαλούν απόφραξη, αλλά όταν η συγκέντρωσή τους σε ψευδάργυρο είναι υψηλή, τότε η παραμονή τους μέσα στον πεπτικό σωλήνα του ζώου έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή διάλυσή τους και απελευθέρωση ψευδαργύρου στο αίμα του ζώου και ακολούθως δηλητηρίαση.

Κατά συνέπεια, η χειρουργική αφαίρεση των μεταλλικών αντικειμένων από το στομάχι/έντερο του ζώου σε επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και η στενή παρακολούθηση της λειτουργίας ζωτικών οργάνων ( ήπαρ, νεφροί, καρδιά). Σε κάθε τέτοιο περιστατικό η μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρείο και η άμεση έναρξη υποστηρικτικής αγωγής είναι απολύτως αναγκαία.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΜΕΤΟΥ!

*****Μπορεί η κατάποση ενός νομίσματος να μην ακούγεται σαν ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό και πολλοί να πιστεύουν πως η αποβολή του με τα κόπρανα είναι ζήτημα χρόνου. Σε αυτό το χρόνο όμως, η διάλυσή του και απελευθέρωση ψευδαργύρου στο αίμα του ζώου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση.

ΜΟΛΥΒΔΟΣ-Pb

Αυτή η δηλητηρίαση, αν και σπάνια, μπορεί να εκδηλωθεί "ατυχώς" σε ζώα που διαμένουν σε παλιά κτίρια! Μπογιά από τους τοίχους,σκόνη,μολύβδινα αντικείμενα, κακής ποιότητας κεραμικά πιάτα,υδραυλικά είναι μερικές από τις πηγές μολύβδου. Άλλο συχνό ατύχημα που μπορεί να καταλήξει(πέραν όλων των άλλων...) και σε δηλητηρίαση από μόλυβδο, είναι η κατάποση βαριδίων πετονιάς από σκύλους που συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους στο ψάρεμα.

Δυστυχώς, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι δηλητηριάσεις από πυροβολισμό! Σκύλοι, γάτες , πουλιά και οτιδήποτε άλλο κινούμενο μπορεί να "ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΕΙ", ΑΝ  φυσικά ΖΗΣΕΙ!, διατρέχει και τον κίνδυνο βαριάς δηλητηρίασης από τον μόλυβδο που περιέχεται στα σκάγια και τις σφαίρες.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο μόλυβδος απορροφάται ταχύτατα στον πεπτικό σωλήνα του ζώου και εισέρχεται στο αίμα. Στην δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα: εμετός, διάρροια, ανορεξία,σιελόρροια, αλλά και από το κεντρικό νευρικό σύστημα: αδυναμία συντονισμού κινήσεων, επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί).Σε βαριές δηλητηριάσεις από μόλυβδο, επέρχεται θάνατος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Δύσκολη. Τα συμπτώματα είναι γενικά και θα μπορούσαν να οδηγούν σε πλήθος άλλων διαγνώσεων. Εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες μπορεί να είναι πιο διαφωτιστικές. Σε κάθε περιστατικό πυροβολισμού, η πιθανόττητα δηλητηρίασης από μόλυβδο θα πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψιν και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: Ειδική ουσία που ΔΕΝ μπορείτε να έχετε στο σπίτι.

AIΘYΛENOΔIAMINOTETPAOΞEIKO AΣBEΣTOΔINATPIO (CaNaEDTA), που διατείθεται με ειδική άδεια από ΙΦΕΤ και μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!

Την χορήγησή της θα ανάλάβει ο κτηνίατρος, ΑΝ θεωρηθεί απαραίτητο και φυσικά..........ΑΝ μπορεί να την βρει!!!


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ, αναλόγως των συμπτωμάτων που έχουν εκδηλωθεί.Ο ενεργός άνθρακας ΔΕΝ βοηθάει. Η αφαίρεση σκαγιών από πυροβολημένα ζώα είναι ιδαίτερα δύσκολη.

 

II.ΟΙΚΙΑΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ

ΟΞΕΑ

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων διαβίωσης/εργασίας μας ή διαβίωσης των κατοικιδίων μας(καθαριστικά διαλύματα, αποφρακτικά σωλήνων,αντισκωριακά σπρέυ,ακουαφόρτε,ξύδι και άλλα πολλά).

Οι κατοικίδιοι φίλοι μας εκτείθενται στον κίνδυνο δηλητηρίασης από τέτοιες ουσίες καθημερινά. Η δηλητηρίαση ενός ζώου από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προκληθεί είτε από την κατάποσή τους, είτε από την ατυχή επαφή του δέρματός τους με αυτές. Τα οξέα, ως ισχυρές χημικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στους ιστούς του σώματος ενός ζώου ( αλλά και του ανθρώπου).

Στους σκύλους αλλά και στις γάτες αρέσει πολύ να παίζουν με άδεια πλαστικά μπουκάλια. Ιδιαίτερα οι σκύλοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δηλητηρίασης από υπολλείματα χημικών σε άδεια μπουκάλια όταν προσπαθούν να τα δαγκώσουν. Οι γάτες, που χρησιμοποιούν περισσότερο την αίσθηση της αφής για την εξερεύνηση "περίεργων" αντικειμένων, είναι πιο επιρρεπείς σε δερματικά εγκαύματα ή και δηλητηρίαση από δερματική απορρόφηση αυτών των χημικών ουσιών.Ακόμα και η απλή επαφή του δέρματος όμως (κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς που δεν καλύπτεται από τρίχες ) με ισχυρά οξέα που έχουν εφαρμοσθεί στο πάτωμα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά δερματικά εγκαύματα ή/και δηλητηρίαση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στην επαφή τους με το δέρμα (ιδίως αν υπάρχουν πληγές)/μάτια/βλεννογόνο στόματος, οι ουσίες αυτές προκαλούν ΟΞΥ πόνο, ακόμα και σοβαρά εγκαύματα. Αν η επαφή είναι παρατεταμένη ή η ποσότητα ισχυρή, τότε είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρότατα τραύματα.

Αν το ζώο γλείψει τέτοιες ουσίες, τότε παρατηρούνται έντονη σιελόρροια, πόνος που εκδηλώνεται με επίμονο τρίψιμο του προσώπου στο έδαφος, οίδημα στα χείλη και την γλώσσα.

Αν ποσότητα τέτοιων ουσιών καταποθεί, τότε ακολουθούν όλα τα παραπάνω καθώς και δυσκολία στην κατάποση λόγω εγκαύματος στον οισοφάγο, εμετός, γαστρικά έλκη, κοιλιακός πόνος.

Η εισπνοή τέτοιων χημικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δύσπνοια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης γνωρίζει πως το ζώο ήρθε σε επαφή με αυτές τις ουσίες ( είτε γιατί το είδε, είτε γιατί βρήκε αποδεικτικά στοιχεία μετά το ατύχημα). Σε κάποια περιστατικά όμως που εμφανίζονται ανεξήγητοι ερεθισμοί στο δέρμα του ζώου ή εμετοί χωρίς άλλα προφανή αίτια, τότε ο ρόλος του κτηνιάτρου είναι σημαντικός στην διαλεύκανση του.......μυστηρίου. Πολύ συχνά ο κτηνίατρος αναλαμβάνει ρόλο αστυνομικού ντέτεκτιβ και με κατάλληλες ερωτήσεις μπορεί να ανακαλύψει τα πραγματικά αίτια.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: Δεν υπάρχει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: καθαρά ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ και ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ. Πλύσιμο της περιοχής του σώματος που προσβλήθηκε με ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΥΟ νερό είναι η πρώτη λογική κίνηση που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του ζώου. Αμέσως μετά, η εξέταση του ζώου από κτηνίατρο είναι απαραίτητη. Σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθεί ενδοφλέβια χορήγηση ορών και ταχεία αντιμετώπιση των πιθανών ελκών που προκλήθηκαν από τα χημικά αυτά. Σε περίπτωση που το ζώο κατάπιε κάποιο χημικό σκεύασμα, είναι απαραίτητο να γίνει λεπτομερής εξέτασή του από κτηνίατρο και διερεύνηση για την πιθανότητα διάτρησης εντέρου!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΜΕΤΟΥ! Η ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΞΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ!!!!

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΙΣΧΥΡΑ ΧΗΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΩΣΤΕ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ.

 

ΑΛΚΑΛΕΑ

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η ΧΛΩΡΙΝΗ(και διάφορα άλλα καθαριστικά). Ανάλογα με την διάλυσή τους οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν από μέτρια έως πολύ σοβαρή καταστροφή των ιστών του σώματος(εγκαύματα, διατρήσεις κτλ). Η οσμή και γεύση των ουσιών αυτών ΔΕΝ είναι τόσο ισχυρή όσο των οξέων και γι'αυτό το λόγο είναι πιο πιθανή η πρόσληψη από το ζώο μεγαλύτερων ποσοτήτων, πράγμα που τελικά τις καθιστά πιο επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή τους είναι η ίδια όπως και στα ΟΞΕΑ.

 

ΑΛΚΟΟΛ

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων γνωρίζουν πως η χορήγηση ΑΛΚΟΟΛ στα ζώα είναι απόλυτα απαράδεκτη και ιδιαίτερα επικίνδυνη τακτική!


Παρόλαυτά όμως,η συχνότητα περιστατικών δηλητηρίασης κατοικιδίων ζώων από ΑΛΚΟΟΛ είναι αρκετά υψηλή παγκοσμίως! Οι αιτίες έχουν να κάνουν κυρίως με τον μοντέρνο τρόπο διαβίωσης των κατοικιδίων μας που "κυριολεκτικά" συμβιώνουν μαζί μας και συχνά αποκτούν τις ίδιες συνήθειες με εμάς αλλά και διεκδικούν διακαιώματα σε όλες τις "ανθρώπινες" γευστικές απολαύσεις.


Συχνή είναι επίσης, η έκθεση του ζώου στο αλκοόλ από απίθανες πηγές (γλυκά και άλλες τροφές που μπορεί να περιέχουν αλκοόλ, ΑΨΗΤΗ ΖΥΜΗ ΨΩΜΙΟΥ!).

 

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ και η αντιμετώπισή της, ΔΕΝ είναι τόσο απλή όσο μερικοί νομίζουν...............................................

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ υπογλυκαιμία, υπόταση και υποθερμία! Το δηλητηριασμένο από αλκοόλ ζώο μπορεί να εκδηλώσει σπασμούς ( επιληπτικές κρίσεις ) και θανατηφόρο δύσπνοια.

Η κατανάλωση άψητης ζύμης ψωμιού, πέρα από την δηλητηρίαση από την αλκοόλη που παράγεται κατά την ζύμωση που θα εξελιχθεί μέσα στο στομάχι του ζώου, μπορεί να προκαλέσει και άλλες θανατηφόρες επιπλοκές. Η διόγκωση της ζύμης μέσα στο στομάχι του ζώου μπορεί να προκαλέσει ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟ και επακόλουθη ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ, η οποία εκδηλώνεται με συνεχείς και ανεπιτυχείς προσπάθειες εμετού, διόγκωση του στομάχου,ταχυκαρδία, κυκλοφορική καταπληξία και ΘΑΝΑΤΟ αν δεν γίνει έγκαιρη επέμβαση από ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: είναι απαραίτητη η συνεργασία του ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να πει την αλήθεια στον κτηνίατρο ( αν φυσικά την γνωρίζει ).

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: δεν υπάρχει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: καθαρά ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ. Η μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρείο είναι απολύτως απαραίτητη. Εκεί θα γίνει χορήγηση ορών, εξετάσεις αίματος και παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του ζώου. Στις περιπτώσεις που έχει προκληθεί στροφή στομάχου, είναι απαραίτητη η ΑΜΕΣΗ χειρουργική επέμβαση!

Όσο λυπημένος κι αν δείχνει ο σκύλος σας μπροστά σε ένα ποτήρι δροσερής μπύρας................


Όσο κι αν προσπαθεί να σας πείσει για τις αγνές προθέσεις του να βοηθήσει στην κουζίνα...............


προσπαθείτε να μην υποκύπτετε στον ψυχολογικό εκβιασμό των........................ θλιμμένων ματιών. Για το καλό τους πάντα!

 

ΑΛΑΤΙ(Χλωριούχο Νάτριο)

Το αλάτι είναι ιδιαίτερα τοξικό τόσο για το σκύλο όσο και για τη γάτα!

Πιθανές πηγές δηλητηρίασης των κατοικιδίων από αλάτι, περιλαμβάνουν: μαγειρικό αλάτι, παιδική χειροποίητη πλαστελίνη, άλατα πλυντηρίου πιάτων,θαλασσινό νερό!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή πλαστελίνης στο σπίτι, περιέχει ως βασικό συστατικό το αλάτι και το αλεύρι. Δηλητηριάσεις σκύλων αλλά και παιδιών! έχουν αναφερθεί από το συγκεκριμένο υλικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η θανατηφόρος δόση αλατιού για τον σκύλο είναι τα 3,7γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Το συστατικό του αλατιού που ευθύνεται για τις δηλητηριάσεις αυτές είναι το Νάτριο ,η υπερδοσία του οποίου προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην ισορροπία των υγρών στα κύτταρα και τα αγγεία του σώματος.

Η ευρέως γνωστή τακτική της πρόκλησης εμετού σε δηλητηριασμένα ζώα με τη χορήγηση αλατόνερου, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ!!!!

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της δηλητηρίασης αυτής είναι ο ΕΜΕΤΟΣ. (γι'αυτό και κάποιοι το συστήνουν ως μέσο πρόκλησης εμετού στις δηλητηριάσεις)

Προσοχή λοιπόν, διότι το ίδιο το αλάτι μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση όταν υπερβούμε τα όρια και αντί να βοηθήσουμε ένα δηλητηριασμένο ζώο, να το σκοτώσουμε!

Άλλα συμπτώματα: διάρροια, λήθαργος, ανορεξία, αδυναμία συντονισμού κινήσεων( το ζώο μοιάζει σαν μεθυσμένο),μυϊκός τρόμος, αυξημένη δίψα και διούρηση με επακόλουθη σοβαρή αφυδάτωση. Σε πολύ σοβαρά περιστατικά παρατηρούνται μυϊκή ακαμψία, επιληπτικές κρίσεις (λόγω εγκεφαλικού οιδήματος!), σοβαρή νεφρική βλάβη,επικίνδυνες συλλογές υγρών σε διάφορες κοιλότητες του σώματος. Το ζώο μπορεί να πέσει σε κώμα και να επέλθει θάνατος!

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: απαιτείται η μαρτυρία του ιδιοκτήτη ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία και πολλές ειδικές εξετάσεις αίματος.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ υπάρχει

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Αναλόγως των συμπτωμάτων που έχουν εκδηλωθεί είναι κυρίως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ αλλά και προληπτική.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΜΕΤΟΣ αν το ζώο έχει από μόνο του αρχίσει να κάνει, διότι πέρα από τον κίνδυνο της εισρόφησης υπάρχει και κίνδυνος πρόκλησης σοβαρής αφυδάτωσης. Απαιτείται η μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρείο και η νοσηλεία του υπό αυστηρή παρακολούθηση για την χορήγηση ειδικών ορών προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα Νατρίου στο αίμα του ζώου και να αντιμετωπισθεί η αφυδάτωση. Η ανάρρωση γίνεται σταδιακά και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες νοσηλείας.

*Πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν εμετούς και διάρροιες μετά από το θαλασσινό μπάνιο του σκύλου τους, πιστεύοντας πως το ζώο βρήκε και έγλειψε κάποιο δηλητήριο στην παραλία. Ήταν απλά, το θαλασσινό νερό.

 

ΞΥΛΙΤΟΛΗ

Η ΞΥΛΙΤΟΛΗ είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που υπάρχει σε τσίχλες, φαγητά, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, διάφορα διατροφικά συμπληρώματα κα.

Η θανατηφόρος δόση για το σκύλο είναι >0.1γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ μέσα σε 10-15λεπτά. Σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο συκώτι του ζώου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αδυναμία, λήθαργος, εμετός, μυϊκός τρόμος, Επιληπτικές Κρίσεις, ίκτερος, μαύρα κόπρανα (αίμα),κώμα και θάνατος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: απαιτείται η μαρτυρία του ιδιοκτήτη και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ( μασουλημένες συσκευασίες από τσίχλες!) καθώς και πολλές ειδικές εξετάσεις αίματος.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ υπάρχει

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Είναι απαραίτητη η μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρείο για την χορήγηση ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ αγωγής με ειδικούς ορούς που περιέχουν γλυκόζη και με ηπατοπροστατευτικά φάρμακα. Είναι απολύτως απαραίτητη η συνεχής μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα του ζώου για αρκετές ημέρες μετά την αρχική δηλητηρίαση. Σε αυτή την περίπτωση η χορήγηση ΑΝΘΡΑΚΑ δεν είναι αποτελεσματική .

*Τα συμπτώματα και αυτής της δηλητηρίασης είναι πολύ γενικά. Η κατάρρευση του ζώου από την πτώση της γλυκόζης ( σακχάρου ) στο αίμα μπορεί να εκληφθούν ως απλή "λιποθυμία", "ανακοπή" κτλ.

Μην θεωρείτε ΑΣΤΕΙΟ το γεγονός πως ο σκύλος σας βρήκε και μασούλησε τις τσίχλες σας και σε καμία περίπτωση μην περιμένετε πως θα συμβεί

κάτι τέτοιο...................

 

 

 

 

 

Αν υποψιάζεστε πως το ζώο σας κατανάλωσε κάποια τροφή ή σκεύασμα που περιέχει ΞΥΛΙΤΟΛΗ ή αν το ζώο εμφανίσει ΞΑΦΝΙΚΗ αδυναμία και κατάπτωση χωρίς να ξέρετε το γιατί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του χορηγήσετε από το στόμα ΓΛΥΚΟΖΗ με τη μορφή μελιού ή ειδικής πάστας (NUTRIPLUS GEL) που καλό είναι να περιλαμβάνεται στο κουτί πρώτων βοηθειών. Ταυτόχρονα, επικοινωνήστε άμεσα με κτηνίατρο!

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ-ΚΑΚΑΟ

Πολύ συχνή Χριστογεννιάτικη και Πασχαλινή δηλητηρίαση!

Η ένοχη "τοξική" ουσία που περιέχεται στη σοκολάτα και τη σκόνη κακάο,

λέγεται θεοβρωμίνη και η θανατηφόρος δόση της για τον σκύλο είναι 0.09-0.25 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Η δηλητηριώδης δράση της έχει να κάνει με την διέγερση τόσο του μυοκαρδίου ( μυς της καρδιάς ) όσο και το κεντρικού νευρικού συστήματος.


Την μικρότερη συγκέντρωση σε αυτή την τοξική ουσία έχει η λευκή σοκολάτα, αλλά αυτό ΔΕΝ την κάνει λιγότερο επικίνδυνη.

Η απορρόφηση της ουσίας αυτής από το πεπτικό σύστημα του σκύλου, είναι ιδιαίτερα αργή και μπορεί να φθάσει έως και 10ώρες μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Η εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων ξεκινά συνήθως μέσα σε 4 ώρες και μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: αρχικά εμφανίζονται εμετός που συχνά περιέχει και αίμα, κοιλιακός πόνος λόγω παγκρετίτιδας, πολυδιψία,υπερδιέγερση και ασυνήθιστα αυξημένη κινητικότητα του ζώου, σιελόρροια, αταξία(αδυναμία συντονισμού κινήσεων) και ταχυκαρδία.

Σε πολύ σοβαρά περιστατικά, όταν η κατανάλωση σοκολάτας έχει φθάσει ή υπερβεί τη θανατηφόρο δόση, μπορεί να εκδηλωθούν: μυϊκή δυσκαμψία,ταχύπνοια, ακράτεια ούρων με αίματουρία, υπερθερμία, επιληπτικές κρίσεις και αρρυθμίες. Ο θάνατος του ζώου συνδέεται με τις επιληπτικές κρίσες και την οξεία κυκλοφορική συμφόρηση.

*Διαβάζοντας αυτά, εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την ομοιότητα αυτής της δηλητηρίασης με την δηλητηρίαση από Φόλα φυτοφαρμάκου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: συνήθως τα ενοχοποιητκά στοιχεία βρίσκονται στο σπίτι ( περιτύλιγμα σοκολάτας )

ή πάνω στο ίδιο το ζώο!!!! Αν έχει εκδηλωθεί ήδη εμετός, τότε η "γλυκιά" οσμή του προδίδει τα αίτια............

Αν το ζώο έχει βρεθεί νεκρό, τότε η διάγνωση γίνεται μετά από νεκροτομή και εξέταση των περιεχομένων του στομάχου του.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ υπάρχει

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: η αντιμετώπιση είναι κυρίως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ. Η θεραπεία συστήνεται κυρίως στις περιπτώσεις όπου η κατανάλωση σοκολάτας ήταν μεγάλη. Επειδή όμως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα που έλαβε το ζώο, καλό είναι κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται ως σοβαρό. Η πρόκληση εμετού συστήνεται αν η κατανάλωση έγινε πριν από 3 ώρες. Εμετικά και προσροφητικά συστήνονται. Σε κάθε περίπτωση, το ζώο πρέπει να εξετασθεί από κτηνίατρο και αναλόγως των συμπτωμάτων που έχει εκδηλώσει να χορηγηθεί η ανάλογη αγωγή.  Ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς του ζώου!!!!!!!!!!!!!!!! και χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων.

 

*Προσέχετε τι αφήνετε εκτεθειμένο στο τραπέζι της κουζίνας σας. Κάποιος πάντα σας παρακολουθεί............

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ-ΣΚΟΡΔΑ (ALLIUM SPP.)



Κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα και παράγωγά τους, είναι όλα ιδιαίτερα τοξικά τόσο για το σκύλο όσο και για τη γάτα.

Οι δηλητηριάσεις αυτές, πέρα από τις περιπτώσεις ατυχούς κατανάλωσης από το ζώο ( σκουπίδια, αποφάγια κτλ), οφείλονται κυρίως στην άγνοια των περισσότερων ιδιοκτητών για την τοξικότητα αυτών των τροφών.

Η δραστική ουσία που περιέχεται σε αυτές τις τροφές μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα την ΟΞΕΙΑ και θανατηφόρο ΑΙΜΟΛΥΣΗ. Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες από τους σκύλους και ανάμεσα στις φυλές των σκύλων, τα ΑΚΙΤΑ θεωρούνται τα πιο ευαίσθητα.

5.5γραμμάρια κρεμμυδιού ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον σκύλο, ενώ στις γάτες ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες σκόνης κρεμμυδιού όπως αυτές που περιέχονται σε κάποιες παιδικές τροφές, μπορεί να σκοτώσει.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:  Εμετός, διάρροια,σιελόρροια, κοιλιακός πόνος, είναι από τα συχνότερα συμπτώματα. Η αναιμία λόγω λύσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε 6-24 ώρες και συνοδεύεται από : αδυναμία, λήθαργο, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, ίκτερο, κατάρρευση του ζώου, σοβαρή δύσπνοια-κυάνωση και θάνατο.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Βασίζεται κυρίως στην μαρτυρία του ιδιοκτήτη, αν αυτός γνωρίζει την δηλητηριώδη δράση αυτών των τροφών. Πιο συχνά όμως, η αποκάλυψη της αιτίας της δηλητηρίασης γίνεται κατόπιν ειδικών εξετάσεων αίματος που πραγματοποιεί ο κτηνίατρος ,ο οποίος θα ρωτήσει για την πιθανότητα κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Οι εξετάσεις που απαιτούνται να γίνουν είναι μια γενική αίματος η οποία θα αποδείξει την αναιμία, βιοχημικός έλεγχος που θα υποδείξει διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας του ζώου καθώς και επιχρίσματα αίματος. Στην περίπτωση που τα αίτια της αναιμίας του ζώου ΔΕΝ είναι γνωστά, θα πρέπει να αποκλεισθεί πρώτα ένα πλήθος ασθενειών ή άλλων δηλητηριάσεων (πχ.ποντικοφάρμακο!!!) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια κλινική και εργαστηριακή εικόνα!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Όπως σε όλες τις δηλητηριάσεις, πρωτίστως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ μέτρα. Δυστυχώς, τα περισσότερα περιστατικά τέτοιας δηλητηρίασης προσκομίζονται όταν πια έχουν ήδη εκδηλωθεί τα συμπτώματα της αιμόλυσης.  Στο ζώο είναι απαραίτητο να χορηγηθούν οροί, ενώ στα πολύ σοβαρά περιστατικά η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ καθώς και η χορήγηση ΟΞΥΓΟΝΟΥ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες τις οποίες ΜΟΝΟΝ ο κτηνίατρος μπορεί να αναλάβει.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το ζώο σας κατανάλωσε τέτοιες τροφές, συμβουλευθείτε κτηνίατρο ΑΜΕΣΩΣ!

ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

 


 

 

 

 

 

 

Όλων των ειδών τα σταφύλια, παράγωγά τους, καθώς και οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση κυρίως στο σκύλο.

Ο θάνατος του ζώου οφείλεται στην ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ που προκαλείται από την κατανάλωση σταφυλιών. Η απαιτούμενη ποσότητα σταφυλιών για την πρόκληση δηλητηρίασης δεν είναι γνωστή και γι'αυτό το λόγο συστήνεται η ΑΠΟΛΥΤΗ απαγόρευση της πρόσληψης αυτού του φρούτου από τα κατοικίδια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Εμετός και λήθαργος μέσα σε 6 ώρες από την πρόσληψή τους. Ανορεξία, διάρροια και κοιλιακός πόνος. Περίπου 24 έως 72 ώρες μετά, το ζώο εκδηλώνει συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας ( εμετοί, διάρροιες,ολιγουρία,ανουρία ) και ένα ποσοστό 50-75% αυτών των ζώων πεθαίνει.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Βασίζεται κυρίως στην μαρτυρία του ιδιοκτήτη. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει ειδικές εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποδειχθεί η νεφρική βλάβη.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η έναρξη άμεσης ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ αγωγής είναι αναγκαία. Η πρόκληση εμετού αν γίνει έγκαιρα και πριν το ζώο αρχίσει να εκδηλώνει τα συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να προλάβει την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Η χορήγηση ενεργού άνθρακα επίσης βοηθάει. Η νοσηλεία του ζώου και η  χορήγηση ορών με συνεχείς εξετάσεις για την παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 2 ημέρες μετά το αρχικό επεισόδιο.

ΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΑΜΕΣΩΣ!

 

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

 

 

 

Οι μπαταρίες είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα "παιχνίδια" με τα οποία οι τετράποδοι φίλοι μας διασκεδάζουν. Δεν είναι μόνο η κατάποση της μπαταρίας που θα λειτουργήσει ως ξένο σώμα και ενδεχομένως να προκαλέσει απόφραξη σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα του ζώου. Συνήθως, της κατάποσης προηγείται το "δάγκωμα". Έτσι, το τρύπημα της μπαταρίας θα επιτρέψει σε αλκαλικά ή οξέα υγρά να εισέλθουν στο στομάχι και το έντερο του ζώου και να προκαλέσουν διάβρωση/διάτρηση! Πιο συχνά είναι τα ατυχήματα από κατάποση μικρών μπαταριών: ΑΑ,ΑΑΑ, μπαταρίες - κουμπιά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: έγκαυμα στο στόμα, σιελόρροια, τρίψιμο του στόματος στο έδαφος ή με το πόδι, πόνος, εμετός, δυσκολία στην κατάποση, δυσκολία στην αφόδευση, κοιλιακός πόνος, πυρετός και φυσικά όλα τα σχετικά με την απόφραξη του πεπτικού σωλήνα συμπτώματα.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ υπάρχει

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: βασίζεται κυρίως στην μαρτυρία του ιδιοκτήτη. Επιβεβαίωση της κατάποσης μπαταρίας γίνεται με την λήψη ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΩΝ!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: η άμεση ανιμετώπιση σε περίπτωση που κάποιος ΔΕΙ το ζώο του να καταπίνει μια μπαταρία ή ΔΕΙ σάλια να τρέχουν από το στόμα του ζώου είναι Η ΠΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟΝ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 15-20 ΛΕΠΤΑ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΜΕΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Όπως και σε κάθε περίπτωση κατάποσης καυστικών ουσιών, η πρόκληση εμετού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στον οισοφάγο του ζώου!

Απαιτείται η μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρείο. Χειρουργική αφαίρεση της μπαταρίας μπορεί να είναι απαραίτητη.

***Συχνά, οι βλάβες (έλκη) στο στόμα του ζώου και τα άλλα συμπτώματα, μπορεί να εμφανισθούν αρκετές ώρες μετά την κατάποση της μπαταρίας. ΑΝ δείτε το ζώο σας να καταπίνει μια μπαταρία, καλέστε αμέσως τον/την κτηνίατρό σας!

 

ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ

Η ναφθαλίνη μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση μέσω εισπνοής, απορρόφησης από το δέρμα και απορρόφησης από τον πεπτικό σωλήνα σε περίπτωση κατάποσης. Οι γάτες θεωρούνται πιο ευαίσθητες σε αυτή την τοξίκωση από τους σκύλους, όμως οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να "καταπιούν" μπάλες ναφθαλίνης!

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: εμετός, διάρροια, λήθαργος, αδυναμία συντονισμού κινήσεων, νεφρική βλάβη, μυϊκοί τρόμοι, επιληπτικές κρίσεις, κώμα και ΘΑΝΑΤΟΣ έχουν αναφερθεί.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!!!!!

 

ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

Η δραστική ουσία αυτού του δηλητηρίου-ΜΕΤΑΛΔΕΫΔΗ-είναι θανατηφόρος και για τους κατοικίδιους σκύλους και γάτες. Ο θάνατος επέρχεται μετά από ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ κρίσεις και είναι ιδιαίτερα βασανιστικός!!!

Η ουσία αυτή όταν καταναλωθεί, απορροφάται πολύ γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα του ζώου και τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε μισή ώρα!

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: αδυναμία συντονισμού κινήσεων ( το ζώο μοιάζει "μεθυσμένο"), υπερδιέγερση έως και επιθετικότητα!, ταχύπνοια(λαχάνιασμα), έντονη σιελόρροια, μυδρίαση( διαστολή κόρης ματιών), εμετός, διάρροια. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα όμως είναι: ΣΠΑΣΜΟΙ που εξελίσσονται σε ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, υπερθερμία ( έως θερμοπληξία!), ΤΥΦΛΩΣΗ ( συνήθως παροδική- η όραση αποκαθίσταται αν το ζώο σωθεί),ΔΥΣΠΝΟΙΑ, ΚΥΑΝΩΣΗ. Αν δεν γίνει έγκαιρη παρέμβαση από κτηνίατρο, ο θάνατος επέρχεται από κατάρρευση του αναπνευστικού συστήματος του ζώου. Ακόμα και σε περιπτώσεις που αντιμετωπίσθηκαν αρχικά , θάνατος επήλθε αρκετές ημέρες μετά λόγω σοβαρής βλάβης στο συκώτι του ζώου.

Τα συμπτώματα και αυτής της δηλητηρίασης είναι όμοια με την δηλητηρίαση από φόλα!!!!!!!!!!!!!!!

Η δηλητηρίαση αυτή είναι συνήθως "ατυχής" και συμβαίνει όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των κατοικιδίων από το δηλητήριο αυτό που συχνά τοποθετείται στους κήπους για την εξόντωση των σαλιγκαριών.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: δεν υπάρχει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: σε επιβεβαιωμένη κατάποση αυτού του δηλητηρίου, η ταχεία πρόκληση εμετού προλαμβάνει τα χειρότερα. Η χορήγηση ενεργού ΑΝΘΡΑΚΑ ΔΕΝ συστήνεται ( δεν προσροφά την μεταλδεϋδη).

ΚΑΘΕ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΣΠΑΣΜΟΥΣ. Οι σπασμοί δεν εκδηλώνονται πάντοτε αμέσως μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου δηλητηρίου. Μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές ώρες μετά και ας έχει προκληθεί εμετός.

Σε περίπτωση που το ζώο έχει ήδη εκδηλώσει σπασμούς, είναι απαραίτητο να παρασχεθούν όλα τα υποστηρικτικά μέτρα και να μεταφερθεί ΑΜΕΣΑ σε κτηνιατρείο για την χορήγηση ηρεμιστικού και ορών. Συχνά, είναι απαραίτητο τα ζώα αυτά να αναισθητοποιούνται και να διατηρούνται σε καταστολή για 1-2 ημέρες προκειμένου να ελεγχούν οι επιληπτικές κρίσεις. Η χορήγηση ΟΞΥΓΟΝΟΥ είναι ζωτικής σημασίας!!!!

 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

 

ΑΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

 

ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ


 

ΚΑΦΕΪΝΗ

 

ΣΠΙΡΤΑ


ΚΑΠΝΟΣ

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ


 

III.ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ.

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ-ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

 

 

 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως ως ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ,ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ,ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ στην Γεωπονική.

Δυστυχώς εδώ ανήκουν τα πιο δημοφιλή δηλητήρια που χρησιμοποιούνται στις ΦΟΛΕΣ!!!!!

Υπάρχουν και κάποια παλαιότερα σκευάσματα για την καταπολέμηση των ψύλλων και τσιμπουριών που περιέχουν επικίνδυνες οργανοφωσφορικές ενώσεις. Πχ.. Sebacil.


ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ SEBACIL. ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΥΣΦΥΜΙΣΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΖΩΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ!!!!!


 

 

Η δηλητηρίαση ενός ζώου από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι ΑΤΥΧΗΣ ή ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ. Οι ατυχείς δηλητηριάσεις είναι και αυτές αρκετά συχνές και είναι συνήθως το αποτέλεσμα απροσεξίας του ιδιοκτήτη που αφήνει εκτεθειμένα αυτά τα δηλητήρια σε χώρους που έχουν πρόσβαση τα κατοικίδια. Η γλυκιά γεύση αρκετών από αυτά τα δηλητήρια είναι η συνήθης "παγίδα" που προκαλεί αυτές τις τραγωδίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: πολλά και γενικά. Ναυτία, σιελόρροια, εμετός, διάρροια, σπασμοί, επιληπτικές κρίσεις,θάνατος.

Ίσως η μόνη δηλητηρίαση που μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα. Ή πιο σωστά, όταν δούμε αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα θα πρέπει στη λίστα των πιθανών αιτίων να βάλουμε την δηλητηρίαση!

Τα συμπτώματα αυτά είναι: ΔΕΜΟΔΑΣ:Διάρροια, Εμετός ,Μίωση,ΟύρησηΔακρύρροια Αφροί,, ,Σιελόρροια.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: για αυτή την κατηγορία δηλητηρίων, το αντίδοτο είναι η ΑΤΡΟΠΙΝΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΨΥΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΩΝ, ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ . Η ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ Ή ΜΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΤΑΙ. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ


 

 

 

 

ΠΥΡΕΘΡΙΝΕΣ-ΠΥΡΕΘΡΟΕΙΔΗ

Οι πυρεθρίνες είναι φυσικό προϊόν, εκχύλισμα του φυτού Chrysanthemum, ενώ τα πυρεθροειδή είναι συνθετικά/χημικά παρασκευάσματα.

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτές τις ουσίες και πολύ πιο εύκολα δηλητηριάζονται. Ο πιο συχνός τρόπος ατυχούς δηλητηρίασης των κατοικιδίων από αυτές τις ουσίες, είναι η ακατάλληλη χρήση εξωπαρασιτοκτόνων.

ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΑ-ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

Η δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο είναι από τις πιο συχνές στην κλινική πράξη, ιδίως στον σκύλο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχούς πρόσληψης του δηλητηρίου από το ζώο στο σπίτι, αλλά και εσκεμμένης δηλητηρίασης από φόλα.

Τα δηλητήρια αυτής της κατηγορίας είναι γνωστά και ως αντιπηκτικά, αφού η τοξική δράση τους έχει να κάνει με την αναστολή των παραγόντων πήξης του αίματος και κατά συνέπεια την πρόκληση αιμορραγιών στο δηλητηριασμένο ζώο.

Για την δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο επικρατεί η άποψη πως είναι η πιο "ήπια" και ευκολότερα αντιμετωπίσημη περίπτωση. Αυτό γιατί τα ποντικοφάρμακα είναι ευρέως γνωστά και διαθέσιμα σκευάσματα και η χρήση τους είναι μια πολύ δημοφιλής τακτική εξόντωσης των ενοχλητικών..........επισκεπτών!, αλλά και γιατί το κατάλληλο αντίδοτο (Βιταμίνη Κ ) είναι και αυτό ευρέως διαθέσιμο.


Η προσωπική μου γνώμη είναι πως το ποντικοφάρμακο, αντιθέτως, είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα δηλητήρια και ίσως το πιο "ύπουλο" ως προς την δράση του.

Εξηγώ:

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ποντικοφάρμακο, που είναι κυρίως αιμορραγίες, ξεκινούν 1-3  (συνήθως 3) ημέρες μετά την κατανάλωση της τοξικής δόσης. Κατά συνέπεια, ένας ιδιοκτήτης θα καταλάβει πως κάτι συμβαίνει στο ζώο του, περίπου 3 ημέρες μετά την κατανάλωση του δηλητηρίου, όταν θα είναι πια μάλλον "αργά"! Πέρα από αυτό, οι αιμορραγίες που προκαλούνται ΔΕΝ είναι πάντοτε εμφανείς! Μπορεί να είναι οξείες και καταληκτικές ή αργές και παρατεταμένες. Μπορεί να είναι εμφανείς: αιμορραγίες από τη μύτη, το στόμα, το έντερο, αλλά μπορεί να είναι και εσωτερικές: από το θώρακα ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Άρα, είναι πολύ ευκολότερο να πεθάνει ένα ζώο από ποντικοφάρμακο απ'ότι με οποιοδήποτε άλλο δηλητήριο, ΕΚΤΟΣ αν ο ιδιοκτήτης του αντιληφθεί την πρόσληψη του δηλητηρίου ΕΓΚΑΙΡΑ!

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: εξαρτώνται από το σημείο πρόκλησης των αιμορραγιών και ΔΕΝ είναι πάντοτε αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα ή το έντερο. Μπορεί να είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα οπότε το ζώο θα εκδηλώσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα ( επιληπτικές κρίσεις ) ή ακόμα και αιφνίδιο θάνατο, ή μπορεί να είναι στους πνεύμονες, οπότε το ζώο θα εκδηλώσει σοβαρή δύσπνοια.

Διαβάστε την ιστορία της Μέρφη, ΕΔΩ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: βασίζεται είτε στο ιστορικό ( ιδιοκτήτης που είδε το ζώο να τρώει το ποντικοφάρμακο ) , είτε στην κλινική και εργαστηριακή (εξετάσεις αίματος), εικόνα του ζώου.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: βιταμίνη Κ1.( ανθρώπινο σκεύασμα - Konakion ). Η χορήγηση του αντιδότου εξαρτάται από το είδος του ποντικοφάρμακου που καταναλώθηκε, την ποσότητά του και φυσικά το είδος και μέγεθος του ζώου.

Η χορήγηση της βιταμίνης Κ μπορεί να γίνει είτε με ΥΠΟΔΟΡΙΑ ( κάτω από το δέρμα ) ένεση, είτε από το στόμα. Η ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια χορήγηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Για την απαιτούμενη δοσολογία ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: αναλόγως των συμπτωμάτων που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ακόμα εκδηλωθεί, τα μέτρα αντιμετώπισης είναι κυρίως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ . Σε βαριές δηλητηριάσεις μπορεί ακόμα να χρειαστεί και μετάγγιση αίματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV.ΦΑΡΜΑΚΑ.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΑΣΠΙΡΙΝΗ

 

V.ΑΛΛΕΣ ΔΗΛΗΤΗΙΑΣΕΙΣ

ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Συνήθης πηγή αυτών των δηλητηριάσεων είναι τα...."σκουπίδια"! Αδέσποτα κυρίως αλλά και οικόστια κατοικίδια συχνά εξερευνούν τους κάδους απορριμάτων και καταναλώνουν μουχλιασμένες τροφές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι τοξίνες που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές μπορεί να προκαλέσουν μέτρια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των οποίων: εμετό, νευρικότητα,αστάθεια, μυϊκούς τρόμους, ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ με αποτέλεσμα σοβαρή υπερθερμία/θερμοπληξία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ώρες έως ημέρες, συνήθως όμως υποχωρούν μετά την χορήγηση ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ αγωγής από κτηνίατρο.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 

ΚΥΑΝΟΒΑΚΤΗΡΙΑ-ΚΥΑΝΟΦΥΚΗ-ΜΠΛΕ/ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΚΙΑ

 

Τα κυανοβακτήρια ή κυανοφύκη είναι μικροσκοπικά βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται σε γλυκά νερά λιμνών,υπεράλμυρα νερά ή βρεγμένο χώμα.

Οι μαζικές συναθροίσεις των κυανοβακτηρίων είναι γνωστές με τον όρο "ανθίσεις του νερού"-water blooms και χαρακτηρίζονται τόσο από πυκνό αριθμό κυττάρων διασκορπισμένων στο νερό όσο και από το σχηματισμό στρωμάτων ακαθαρσιών στην επιφάνεια του νερού. Ορισμένα κυανοβακτήρια παράγουν κατά τη φυσιολογική τους ανάπτυξη χαρακτηριστικές οσμές. Κάτω από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορούν να παράγουν ισχυρές τοξίνες που μπορεί να δηλητηριάσουν ζώα και ανθρώπους!!!

Οι σκύλοι,είναι πιο επιρρεπής σε αυτού του είδους την δηλητηρίαση όταν καταναλώνουν τα τοξικά αυτά φύκια πίνοντας νερό από μολυσμένες πηγές

 


ή κολυμπώντας σε μολυσμένα νερά. Πολύ μικρές ποσότητες μολυσμένου νερού είναι αρκετές για να επιφέρουν θάνατο!

ΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΧΝΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΝΕΡΑ.

 


 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Εξαρτώνται κατά πολύ από το είδος της τοξίνης που περιέχεται στο νερό η οποία μπορεί να προσβάλλει το ΗΠΑΡ ( συκώτι) ή το ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ του ζώου.

Τα συμπτώματα της ηπατικής βλάβης περιλαμβάνουν: διάρροια με αίμα, εμετό,λήθαργο, αδυναμία, αναιμία,ίκτερο,αποπροσανατολισμό,επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο!!! αρκετές ημέρες μετά λόγω κατάρρευσης της λειτουγρίας του ήπατος.

Τα συμπτώματα από την προσβολή του νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν: σιελόρροια, δακρύρροια, μυϊκούς τρόμους, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση του ζώου, από ασφυξία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Μαρτυρία του ιδιοκτήτη για κατανάλωση από το ζώο μολυσμένου νερού, αποδεικτικά στοιχεία πάνω στο ζώο (φύκια στο τρίχωμα ή γύρω από το στόμα, δυσάρεστη οσμή,κτλ).

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: δεν υπάρχει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: κυρίως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ.  Επιθετική υποστηρικτική αγωγή με ορούς , έλεγχο των σπασμών και επιληπτικών κρίσεων, χορήγηση ΟΞΥΓΟΝΟΥ!!! Η πρόγνωση για τα ζώα που δηλητηριάσθηκαν με αυτό τον τρόπο είναι δυστυχώς κακή.

Τέτοια ατυχήματα είναι συχνά κατά την κυνηγετική περίοδο και ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ εκλαμβάνονται από τους κυνηγούς ως περιστατικά εσκεμμένης δηλητηρίασης ( ΦΟΛΑΣ)!!!!!

ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ...............ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ!


 

 

 

 

 

ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ- ΑΙΘΥΛΕΝΙΚΗ ΓΛΥΚΟΛΗ

 

 

 

 

 

 

 

Αιθυλενική γλυκόλη είναι η θανατηφόρος ουσία που περιέχεται στα αντιψυκτικά αυτοκινήτων και είναι γνωστή ως το "γλυκό" δηλητήριο λόγω της γλυκιάς της γεύσης! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που είναι γνώστες της θανατηφόρου δράσης αυτού του χημικού σκευάσματος, φροντίζουν να το αποθηκεύουν σε μέρη που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι σκύλοι και οι γάτες τους.

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε και εσείς που μέχρι σήμερα δεν το γνωρίζατε!

Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν αναφερθεί τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες που κατανάλωσαν την συγκεκριμένη ουσία είτε απ'ευθείας από το μπουκάλι, είτε έγλειψαν από το πάτωμα του γκαράζ αυτοκινήτων, είτε ήπιαν από λασπώδη νερά που είχαν μολυνθεί.


Η θανατηφόρος δόση είναι δυστυχώς πολύ μικρή: Μόλις 1,5-4ml ανά κιλό σωματικού βάρους για τις γάτες και 4-6ml ανά κιλό για τους σκύλους. Ένα κουταλάκι του γλυκού αυτής της ουσίας δηλαδή, αρκεί για να σκοτώσει μια γάτα.

Η ουσία αυτή απορροφάται ταχύτατα από τον πεπτικό σωλήνα του ζώου και μεταβολίζεται ή αποβάλλεται σχεδόν άθικτη μέσω των νεφρών σε 24 ώρες.

Η σημαντικότερη τοξική της δράση έχει να κάνει με την βλάβη που προκαλείται στους νεφρούς και την ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

Η ταχύτητα αντιμετώπισης αυτής της δηλητηρίασης καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την πρόγνωση!


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώθηκε και το χρονικό διάστημα από την πρόσληψη του δηλητηρίου έως την έναρξη της θεραπείας.

Τρία στάδια συμπτωμάτων μπορεί να εκδηλώσει το ζώο που έλαβε μια τέτοια ουσία:

ΣΤΑΔΙΟ 1: 30 λεπτά έως 12 ώρες μετά την κατάποση.  Το ζώο δείχνει ασυνήθιστα "χαρούμενο", σαν ....."μεθυσμένο"! Ασυντόνιστο βάδισμα, σιελόρροια, εμετός, υπερβολική δίψα και ούρηση. Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν σε αυτό το χρονικό διάστημα.


ΣΤΑΔΙΟ 2: 12 έως 24 ώρες μετά την κατάποση. Ενώ όλα τα πρώτα συμπτώματα φαίνεται να υποχωρούν, σοβαρές επιπλοκές και προσβολή των εσωτερικών οργάνων του ζώου αρχίζουν εξελίσσονται σταδιακά!!!!

ΣΤΑΔΙΟ 3: Στις γάτες αυτό το στάδιο εκδηλώνεται σε 12-24ώρες, ενώ στους σκύλους σε 36-72ώρες. Σε αυτό το στάδιο εκδηλώνεται σοβαρή ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ! η οποία εκδηλώνεται με ανορεξία, λήθαργο, σιελόρροια, δυσοσμία από το στόμα, σοβαρούς εμετούς, κώμα, έως και επιληπτικές κρίσεις.

4-7 ώρες αργότερα, εκδηλώνονται συμπτώματα από το Κεντρικό νευρικό σύστημα: κατάπτωση, αταξία, νυσταγμός ( ρυθμικές κινήσεις των ματιών), μυϊκός τρόμος, μειωμένα αντανακλαστικά, ίσως σπαμοί και επιληπτικές κρίσεις.

Αν η ποσότητα που καταναλώθηκε ήταν πολύ μεγάλη, ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε 12 ώρες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Σίγουρα απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία. Η γλυκιά οσμή στην αναπνοή του ζώου προδίδει την δηλητηρίασή του.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: Πολύ ειδικό και ακριβό! (4-Μεθυλπυραζόλη,Αιθανόλη). Αν χορηγηθεί έγκαιρα ( μέσα στις πρώτες 3 ώρες για τις γάτες), σώζει ζωές!!!!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η αντιμετώπιση αυτής της δηλητηρίασης είναι ιδαίτερα δύσκολη, κυρίως λόγω της ταχύτητας απορρόφησης της τοξικής ουσίας από το σώμα του ζώου.

Η ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΟ!!!!!

ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ

 

ΕΝΤΟΜΑ(ΣΦΗΚΕΣ-ΜΕΛΙΣΣΕΣ)

Ένα πολύ συχνό ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό κυρίως ατύχημα των μικρών μας φίλων είναι το τσίμπημα από σφήκες και μέλισσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ............ ΕΔΩ

ΒΑΤΡΑΧΙΑ

Συχνές είναι οι κλήσεις επειγόντων στην κτηνιατρική πράξη που αφορούν σε περιστατικά δαγκώματος ή επαφής σκύλων κυρίως με βατράχια.

Είναι γνωστό πως υπάρχουν συγκεκριμένα είδη δηλητηριωδών βατράχων ( Bufo alvarius και Bufo marinus) που ευτυχώς για εμάς, ζουν σε τροπικά μέρη του πλανήτη.


 

Στο σώμα των βατράχων αυτών υπάρχουν κάποιες ισχυρότατες τοξίνες οι οποίες είναι ικανές να σκοτώσουν ένα σκύλο που ήρθε σε επαφή με το δέρμα τους ( δαγκώνοντας ένα τέτοιο ζώο) ή ήπιε νερό στο οποίο απλώς κάθισε ένας τέτοιος βάτραχος.

Έντονη σιελόρροια με αφρούς είναι το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται και στη συνέχεια εκδηλώνεται δυσκολία στην αναπνοή, επιληπτικές κρίσεις , αρρυθμίες και ξαφνικός θάνατος!!!!!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: δεν χρειάζεται πανικός διότι όπως είπαμε, ΔΕΝ υπάχουν δηλητηριώδη είδη βατράχων στην Ελλάδα. Η επαφή το στόματος όμως ακόμα και με τον κοινό βάτραχο, μπορεί να προκαλέσει έντονη σιελόρροια στο σκύλο.

Πλύση του στόματος του ζώου με άφθονο κρύο νερό και συμβουλή από κτηνίατρο σε περίπτωση εκδήλωσης "περίεργων" συμπτωμάτων είναι αυτό που πρέπει κανείς να κάνει άμεσα.

 

 

 

 

 

 

VΙ."ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ" Ή "ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ" ΟΥΣΙΕΣ.

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ- CANNABIS SATIVA

!!!!!!!!!!!!

Θα αναρωτιέστε ίσως, "Τι δουλειά έχει αυτή η ουσία, σε ένα άρθρο για τις δηλητηριάσεις των κατοικιδίων! Και με το δίκιο σας ενδεχομένως.

Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως οι πληροφορίες που ακολουθούν ΔΕΝ είναι ούτε μυθοπλασίες, ούτε  προσπάθεια εντυπωσιασμού!

Κάποιοι κτηνίατροι, ανά τον κόσμο, έχουμε κατά την διάρκεια της θητείας μας έρθει αντιμέτωποι με τέτοιου "τύπου" δηλητηριάσεις σε κατοικίδιους σκύλους,γάτες ή ακόμα και................αρουραίους!

Κάτι άλλο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως η τοξίκωση-δηλητηρίαση ενός ζώου από το παραπάνω "φυτό" ΔΕΝ μπορεί να γίνει με..........αυτόν τον τρόπο!

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνήθως πρόκειται για ΑΤΥΧΗ πρόσληψη του φυτού από το στόμα, όταν ο σκύλος ή η γάτα "μασουλίσουν" φύλλα από το ένοχο φυτό ή  εισπνεύσουν για αρκετή ώρα τον..........καπνό του!

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναλόγως της ποσότητας που θα προσληφθεί, μπορεί κανείς να καταλήξει με έναν ...πολύ χαρούμενο σκύλο

................αλλά δυστυχώς και με έναν ΝΕΚΡΟ σκύλο!

Η δραστική ουσία που περιέχεται σε αυτό το φυτό, τετραϋδροκαναβιτόλη, απορροφάται ταχύτατα από τον πεπτικό σωλήνα εφόσον καταποθεί, αλλά και ο καπνός επίσης απορροφάται πολύ γρήγορα από τους πνεύμονες.

3 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν έναν σκύλο, ενώ για την γάτα χρειάζονται μόλις 0.2γραμμάρια ανά κιλό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Κατάπτωση/κατάθλιψη, αταξία, απώλεια συντονισμού κινήσεων, νυσταγμός(ρυθμικές κινήσεις των ματιών), καθώς και μυδρίαση. Πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν: εναλλαγές μεταξύ κατάπτωσης και υπερδιέγερσης, παραισθήσεις οι οποίες στον σκύλο εκδηλώνονται με ανεξήγητο γαύγισμα ή ακόμα και επιθετικότητα, έως και επιληπτικές κρίσεις. Εμετός, υποθερμία ή υπερθερμία, ταχύπνοια,βραδυκαρδία, υπόταση και κώμα!

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Για την διάγνωση της συγκεκριμένης δηλητηρίασης απαιτείται ...............ένας πολύ θαρραλέος και ειλικρινής ιδιοκτήτης!!!!!

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:  Όπως σε όλες τις δηλητηριάσεις, πρωτίστως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ μέτρα. Εμετός είναι δύσκολο να προκληθεί λόγω των αντιεμετικών ιδιοτήτων της συγκεκριμένης ουσίας.  Ενεργός άνθρακας και καθαρτικά ίσως βοηθήσουν. Αν το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση "ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗΣ" χρειάζεται άμεση παρέμβαση κτηνιάτρου για την χορήγηση ηρεμιστικού!

*Πολύ σημαντικό! Μέχρι να μεταφερθεί το ζώο στο πλησιέστερο κτηνιατρείο, κρατείστε το σε ήσυχο περιβάλλον μακρυά από θορύβους και αν διαπιστώσετε πως κρυώνει, ζεστάνετέ το.

Σε αυτή την κατηγορία πιθανών δηλητηρίων ανήκει και η

Κοκαΐνη!


 

 

VI.ΤΟΞΙΚΑ ΦΥΤΑ

Η δηλητηρίαση των κατοικιδίων ζώων από τοξικά φυτά δεν είναι ιδιαίτερα συχνή στην κλινική πράξη. Παρολαυτά, περιστατικά δηλητηρίασης ακόμα και θανάτου έχουν αναφερθεί, με πιο συχνό θύμα τις γάτες αφού αυτές συνηθίζουν περισσότερο να δοκιμάζουν τα φυτά του κήπου λόγω.........περιέργειας! Και τα κουτάβια βέβαια είναι επιρρεπή σε αυτό τον τύπο δηλητηρίασης, αφού στις πρώτες εξερευνήσεις τους στο σπίτι, το συχνότερο θύμα είναι τα φυτά του κήπου. Ο συχνότερος τρόπος δηλητηρίασης από φυτά είναι η κατάποση. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη φυτών, που μόνον η επαφή μαζί τους μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του τοξικού φυτού καθώς και την ποσότητα που καταναλώθηκε από το ζώο. Η δραστική ουσία που περιέχεται σε κάθε τοξικό φυτό, μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συστήματα στον οργανισμό του ζώου και να προκαλέσει ανάλογα συμπτώματα.

1.ΠΕΠΤΙΚΟ: σιελόρροια, οίδημα στη γλώσσα, εμετοί, διάρροιες, αιμορραγικές γαστροεντερίτιδες.
2.ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ: βραδυκαρδίες, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, αιφνίδιος θάνατος.
3.ΝΕΥΡΙΚΟ: σπασμοί, επιληπτικές κρίσεις,παράλυση, κώμα.
4.ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ: αδυναμία, μυϊκός τρόμος.
5.ΝΕΦΡΟΙ: νεφρική ανεπάρκεια

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: συνήθως απαιτούνται "αποδεικτικά" στοιχεία. Η διάγνωση των δηλητηριάσεων αυτών δηλαδή, βασίζεται στην μαρτυρία του ιδιοκτήτη και την προσκόμηση του "ένοχου" φυτού. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να ξέρει κανείς ποια φυτά είναι πιθανά τοξικά, όχι μόνον με το όνομά τους, αλλά να μπορεί και να τα αναγνωρίζει.Πληροφορίες και φωτογραφίες τοξικών φυτών μπορείτε να βρείτε στο www.aspca.org/toxicplants καθώς και ΕΔΩ.

ΑΝΤΙΔΟΤΑ: Δεν υπάρχουν αντίδοτα για σχεδόν κανένα από αυτά τα φυτά.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: για την πλειοψηφία των δηλητηριάσεων από φυτά, είναι κυρίως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ. Σε αυτά τα περιστατικά δηλαδή αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα που έχει εκδηλώσει το ζώο.

Η λίστα με τα είδη των πιθανά δηλητηριωδών φυτών είναι "μακρά" και αριθμεί πάνω από 700 διαφορετικά είδη φυτών. Διαβάζοντας αυτή την πληροφορία βέβαια, κάποιος θα σκεφθεί πως μάλλον η συνύπαρξη "ζώου" και "κήπου" είναι αδύνατη. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως. Υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά, άκρως δηλητηριώδη, που καλό είναι να τα γνωρίζουμε και να μην τα φυτεύουμε στους κήπους μας.

Επιλεκτικά θα αναφερθούν μερικά από τα πιο γνωστά και δημοφιλή φυτά που μπορεί ήδη να διακοσμούν τους κήπους σας!!!!

ΚΡΙΝΑΚΙ(Λείριον-Lilium-Lily)

Το πανέμορφο κρινάκι είναι μια μεγάλη κατηγορία αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη. Τα πιο γνωστά σε όλους μας με τις κοινές τους ονομασίες είναι: Κρίνος, Πασχαλινό κρινάκι, κρινάκι της Παναγιάς.

Τα όμορφα αυτά φυτά δυστυχώς είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις γάτες στις οποίες προκαλούν μεταξύ των άλλων, ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Η άμεση μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρείο και η χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητη.

 

 


Το είδος Lily of the Valley ( Μιγκέ ή Καμπανάκι του Μάη), είναι τοξικό τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και θάνατο.

Απαγορεύεται η πρόκληση ΕΜΕΤΟΥ!


ΝΗΡΙΟ Ή ΚΟΙΝΗ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ(Nerium Oleander)

 

 

Η τοξική δράση της πικροδάφνης οφείλεται στην Ολεανδρίνη, μια καρδιακή γλυκοσίδη που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ των άλλων σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο.

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ-(Narcissus)

Τοξικός για σκύλους και γάτες. Τα σοβαρότερα συμπτώματα είναι: εμετός, σιελόρροια, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις ( αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες), υπόταση, καρδιακές αρρυθμίες. Οι βολβοί του φυτού θεωρούνται ως το πιο δηλητηριώδες μέρος του .

 

ΚΟΛΧΙΚΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ-(Colchium autumnale)


Η δηλητηρίαση που προκαλείται μοιάζει με αυτήν από ΑΡΣΕΝΙΚΟ. Ο θάνατος επέρχεται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αντίδοτο ΔΕΝ υπάρχει.

ΑΖΑΛΕΑ(Rhododendron)


Ιδιαίτερα τοξική για σκύλους και γάτες. Όλα τα μέρη του φυτού και το νέκταρ του θεωρούνται δηλητηριώδη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:  εκδηλώνονται πολύ σύντομα, περίπου 20λεπτά έως 2 ώρες από την κατανάλωση του φυτού. Στα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται: εμετός, διάρροια, σιελόρροια, αδυναμία, υπόταση, καρδιακά προβλήματα. Αιφνίδιοι θάνατοι έχουν αναφερθεί και αρκεί η κατανάλωση λίγων φύλλων του φυτού αυτού.

ΠΟΥΡΝΑΡΙ!!!!!!!!(Taxus)

Κάτι που ίσως να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κυνηγούς!!!! Όλα τα είδη του γένους Taxus, είναι δηλητηριώδη!

Τα περισσότερα μέρη το δέντρου είναι τοξικά! Το φύλλωμα παραμένει τοξικό ακόμα και όταν μαραθεί και η τοξικότητά του αυξάνεται όταν στεγνώσει. Η τοξίνη που περιέχεται λέγεται Ταξίνη. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από πουρνάρι περιλαμβάνουν: εμετό, διάρροια, υπερβολική σιελόρροια. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, παρατηρούνται: υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκός τρόμος έως και σπασμοί. Θάνατος μπορεί να επέλθει και οφείλεται σε καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η αντιμετώπιση είναι κυρίως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ. Πρόκληση εμετού και χορήγηση ενεργού άνθρακα έχουν νόημα αν γίνουν έγκαιρα και πριν την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων.

 

 

 

Η λίστα των γνωστών δηλητηριωδών φυτών είναι πραγματικά ατελείωτη και είναι αδύνατον να αναφερθούν όλα. 

Μια καλή συμβουλή θα ήταν, να κάνετε πάντα μια μικρή έρευνα σχετικά με το φυτό που επιλέξατε να διακοσμήσει τον κήπο ή τις γλάστρες σας, πριν το αποκτήσετε. Κάθε φυτό έχει μία "κοινή" και μία "λατινική" ονομασία. Σε αυτή την ιστοσελίδα www.aspca.org/toxicplants όπως και σε αυτήν, www.petpoisonhelpline.com, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για πάρα πολλά δηλητηριώδη φυτά.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα ή μη του συγκεκριμένου φυτού.

Άλλα πιθανά δηλητηριώδη φυτά: Amaryllis, Belladonna, Tulips, Hyacinths και άλλα πολλά...................

 

 

Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει την τεράστια δυσκολία στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού δηλητηρίασης! Η δυσκολία έγκειται κυρίως στο γεγονός πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ , που να το χαρακτηρίζουν(εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις)..
Αντιθέτως, τα περισσότερα δηλητήρια προκαλούν σχεδόν τα ίδια γενικά συμπτώματα, με πιο συχνά: εμετούς/διάρροιες/σπασμούς.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

Κάθε περιστατικό δηλητηρίασης είναι διαφορετικό και μοναδικό, όπως διαφορετικό και μοναδικό είναι το κάθε ζώο.

Ο λόγος για τον οποίο το δικό σας ζώο πέθανε ενώ το ζώο του φίλου σας σώθηκε ενώ και τα δύο κατανάλωσαν το ίδιο ακριβώς δηλητήριο, είναι απλούστατος: πρόκειται για δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικούς οργανισμούς, διαφορετικής σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης. Πέραν αυτού, κανείς δεν μπορεί να ξέρει την ποσότητα του δηλητηρίου που το κάθε ζώο κατανάλωσε. Μπορεί οι γενικές αρχές αντιμετώπισης των δηλητηριάσεων να είναι ίδιες για όλες τις περιπτώσεις, όμως η ποικιλία των δηλητηρίων καθώς και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε ένα συγκεκριμένο οργανισμό είναι "ΑΠΕΙΡΕΣ".

 

ΜΗΝ ΠΡΟΤΡΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

 

 



 

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ   ΕΔΩ

  • Βρείτε πληροφορίες για τα φάρμακα πρώτης ανάγκης που μπορείτε να έχετε στο σπίτι για να βοηθήσετε το ζώο σας σε περίπτωση ανάγκης ΕΔΩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

 

1.Veterinary Emergency and Critical Care manual : Karol A . Mathews.

 

2.BSAVA Manual of Canine and Feline Emergency and critical care.

3.Handbook of Poisoning in Dogs and Cats: Alexander Campbell and Michael Chapman

4.www.petpoisonhelpline.com

5.www.aspca.org/toxicplants

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba