Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ!

Αυτό λοιπόν, είναι ένα 'αθώο' παιδικό αποκριάτικο παιχνίδι!

 

Αυτό πάλι, είναι ότι έμεινε από το 'αθώο' παιδικό αποκριάτικο παιχνίδι!


 

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑ;

 

Στο στομάχι της ΗΛΕΚΤΡΑΣ!!!!!!

 

Όπως θα καταλάβατε, η ηρωίδα αυτής της ιστορίας λέγεται Ηλέκτρα και είναι ένα γλυκύτατο κουτάβι Γκριφόν ηλικίας μόλις 8 μηνών! Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι ίσως η απίστευτη και περίεργη ιστορία του ιατρείου μας!

Η περιπέτεια του ζώου είχε ξεκινήσει με ξαφνικούς εμετούς, περίπου 2 εβδομάδες πριν μας επισκεφθεί για πρώτη φορά.

Οι ιδιοκτήτες της είχαν σοβαρές υποψίες πως οι έντονοι εμετοί της Ηλέκτρας ήταν αποτέλεσμα μιας μικρής 'αταξίας' της στο παιδικό δωμάτιο της οικογένειας. Συγκεκριμένα, η Ηλέκτρα είχε συλληφθεί επ'αυτοφόρω να ακονίζει μανιωδώς τα μικρά θαυματουργά δοντάκια της πάνω σε ένα ξεχασμένο αποκριάτικο παιχνίδι των παιδιών.

Η αρχική διάγνωση γαστρίτιδας και η αγωγή που δόθηκε στο ζώο για την συμπτωματική αντιμετώπιση των εμετών με φάρμακα από το στόμα και ειδική δίαιτα, δυστυχώς δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κατάσταση της Ηλέκτρας επιδεινώνονταν σταδιακά. Οι εμετοί συνεχίζονταν και γίνονταν όλο και πιο συχνοί. Το ζώο πεινούσε, όμως ό,τι έτρωγε κατέληγε σε εμετό. Τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούσε να κρατήσει ούτε τις σούπες με τις οποίες την τάιζαν.

Οι ιδιοκτήτες της απογοητευμένοι βλέποντας την Ηλέκτρα να υποφέρει από τους ασταμάτητους εμετούς, να χάνει επικίνδυνα βάρος και να ταλαιπωρείται καθημερινά, αποφάσισαν να ζητήσουν μια δεύτερη γνώμη αφού ήταν σχεδόν σίγουροι πως κάτι πιο σοβαρό συνέβαινε στο ζώο. Έτσι, ανήσυχοι και προβληματισμένοι, έφεραν τη μικρή Ηλέκτρα για πρώτη φορά στο ιατρείο μας τη Μεγάλη Τετάρτη ( 20/4/11).

Η ψηλάφηση της κοιλίας του ζώου δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας. Η Ηλέκτρα είχε καταπιεί κάποιο ξένο σώμα! Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα έβρισκα μέσα στο στομάχι της, παρότι η περιγραφή του παιχνιδιού που είχε καταστρέψει η Ηλέκτρα ταίριαζε με αυτό που ψηλαφούσα στην κοιλιά της!!!

Έγινε άμεσα ακτινογραφία όπου επιβεβαιώθηκε πως αυτό που ταλαιπωρούσε για τόσο καιρό το ζώο ήταν ένα τμήμα του 'αθώου' αποκριάτικου παιχνιδιού,  το οποίο εκτεινόταν από την θωρακική μοίρα του οισοφάγου! έως και το στομάχι!


Η τραγική κατάσταση του ζώου και η τρομακτική εικόνα της ακτινογραφίας δεν άφηναν περιθώρια καθυστέρησης. Η Ηλέκτρα έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα, αλλιώς  σύντομα θα πέθαινε. Οι ιδιοκτήτες της ενημερώθηκαν για τους κινδύνους ενός τόσο δύσκολου χειρουργείου. Το μέγεθος και το σχήμα του ξένου σώματος δεν επέτρεπε την απόπειρα αφαίρεσής του με ενδοσκόπιο.Το πώς είχε καταφέρει να καταπιεί αυτό το ξένο σώμα ήταν ένα μυστήριο! Το μόνο σίγουρο ήταν πως δεν μπορούσε να γίνει απόπειρα αναίμακτης αφαίρεσής του μέσω ενδοσκοπίου, αφού η επαναφορά και εξαγωγή  του από το στομάχι και τον οισοφάγο μέσω του στόματος, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Επιπλέον έπρεπε να γίνει επισκόπηση όλου του πεπτικού σωλήνα (εντέρων) του ζώου προκειμένου να εντοπισθούν άλλες βλάβες ή κομμάτια ξένου σώματος.

 

Έτσι και αφού προετοιμάστηκε κατάλληλα με ενδοφλέβια υγρά και αντιβιοτικά, η Ηλέκτρα υποβλήθηκε σε επέμβαση ερευνητικής λαπαροτομής (άνοιγμα κοιλιάς) και γαστροτομής (άνοιγμα του στομάχου) για την αφαίρεση του ξένου σώματος. Με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς το ξένο σώμα αφαιρέθηκε επιτυχώς και σαν από θαύμα το ζώο δεν είχε υποστεί σοβαρές βλάβες στον πεπτικό του σωλήνα.


Η ανάρρωσή της ήταν γρήγορη και χωρίς επιπλοκές. Η Ηλέκτρα νοσηλεύθηκε για δύο ημέρες και μετά επέστρεψε στο σπίτι, όπου οι ιδιοκτήτες της την φρόντισαν με πολύ αγάπη και προσοχή ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μου.

Σήμερα η Ηλέκτρα έχει ανακτήσει το σωματικό της βάρος, τρέφεται κανονικά και χαίρεται την 'άτακτη' ζωή της. Έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές όλων μας με τα απίστευτα καμώματά της και τη γλυκιά φατσούλα της!


Η ιστορία της θα μείνει σε όλους εμάς που την γνωρίσαμε αξέχαστη. Η Ηλέκτρα μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα δύναμης και θέλησης για ζωή. Κυρίως όμως, μας θύμισε για μια ακόμα φορά πως ζώα και μικρά παιδιά, μαθαίνοντας τον κόσμο με το στόμα τους, εύκολα μπορεί να καταλήξουν στο χειρουργικό τραπέζι!

Ο χρόνιος (πάνω από 2-3 ημέρες) εμετός είναι ένδειξη κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και η αναζήτηση της πραγματικής αιτίας του είναι η αρχή της επιτυχούς αντιμετώπισής του.


FaLang translation system by Faboba