Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

Οκτώβριος 2015

Η επιθυμία μου από την αρχή της πορείας μου ως κλινικού κτηνιάτρου ήταν και εξακολουθεί να είναι, πέρα από την προσφορά στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και αδέσποτων ζώων στη χώρα μας, η ενημέρωσή σας και πολύ περισσότερο η διασφάλιση της υγιούς συμβίωσής σας με τους μικρούς μας φίλους. Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω την ανταπόκριση που έχουν τα άρθρα της ιστοσελίδας μου και την αναγνώριση της εμπειρίας και γνώσης μου όχι μόνο μέσα από το γραπτό λόγο, αλλά και μέσα από την καθημερινή μου επαφή με όλους εσάς. Θα θεωρήσω, όταν το "πλήρωμα του χρόνου" έρθει, μεγάλη ευτυχία να έχω συμβάλλει και εγώ στην εξέλιξη και βελτίωση της κτηνιατρικής κλινικής πράξης την οποία ονειρεύομαι να δω κάποια μέρα στην χώρα μας να αφήνει για τα καλά πίσω της τα παλιά στερεότυπα.

 

Η ανησυχία μου για την ενημέρωση όλων σας αφορά  τόσο στη φροντίδα των κατοικιδίων σας με βασικό στόχο την αποφυγή προβλέψιμων ασθενειών αλλά και των πολυέξοδων θεραπειών τους,όσο και στην προστασία της δικής σας υγείας. Δυστυχώς η ανησυχία μου αυτή ενισχύεται καθημερινά από τη διαπίστωση της έλλειψης γνώσης πολλών ιδιοκτητών ζώων σχετικά με κάποιους κινδύνους που εγκυμονεί η απρόσεκτη συμβίωση με τα κατοικίδια. Παράλληλος στόχος μου όμως είναι και η ενημέρωση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην αλλαγή της νοοτροπίας δηλαδή εκείνων που αποστρέφονται τη συμβίωση με τα κατοικίδια εξαιτίας είτε της άγνοιας, είτε της αποπροσανατολιστικής ενημέρωσης σχετικά με κινδύνους μη υπαρκτούς και "δαίμονες", που κρύβονται πίσω ή "μέσα" σ'ένα κατοικίδιο!

 

 

Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών ζώων αγνοούν τους πιθανούς κινδύνους από τη συμβίωσή τους με ένα κατοικίδιο, αλλά επίσης αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο μέρος ΜΗ ιδιοκτητών πιστεύει πως τα κατοικίδια ή γενικότερα τα ζώα είναι η μόνη πηγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο, αγνοώντας κινδύνους που εγκυμονούν το ίδιο το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής τους και οι καθημερινές συνήθειές τους.

Επιθυμία μου είναι η ενημέρωση και των δύο αυτών ομάδων ή μάλλον"στρατοπέδων", γιατί πραγματικά συχνά μιλάμε για εμπόλεμες ζώνες μεταξύ υποστηρικτικών και μή, των κατοικιδίων ιδίως στις συνθήκες συμβίωσης που επικρατούν σήμερα στις πόλεις μας.

Σε ότι αφορά τη ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, δυστυχώς τα κρούσματα  που διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο μας αυξάνονται κάθε χρόνο. Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, αλλά πολύ περισσότερο τη διαπίστωση πως ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών κατοικίδιων σκύλων θεωρεί τους ετήσιους εμβολιασμούς "περιττούς"!, αποφάσισα να δημοσιεύσω το παρακάτω άρθρο με τη μορφή ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ στα συχνότερα ερωτήματα που βασανίζουν ιδιοκτήτες και μή, κατοικιδίων σχετικά με αυτή την επικίνδυνη νόσο.

Εδώ, θα βρείτε πληροφορίες για την ασθένεια της ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο ΣΚΥΛΟ. Τα αίτιά της, την εκδήλωσή της στο ζώο , τη θεραπεία της, αλλά κυρίως την πρόληψή της. Ιδιαίτερα όμως, θα δείτε να αναφέρομαι (και είναι ίσως από τις λίγες φορές) με λεπτομέρεια και επιμονή στη σημασία της ασθένειας αυτής για τη Δημόσια Υγεία και την προστασία του Ανθρώπου. Πράγμα που φυσικά δεν εμπίμπτει άμεσα στην ειδικότητά μου εφόσον ΔΕΝ ανήκω στον Ιατρικό κλάδο, όμως θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια, υπενθυμίζοντάς σας αρκετές φορές σε όλο το περιεχόμενο του άρθρου μου πως είναι:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΘΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

 

1.ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

2.ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

3.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

4.ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ?

5.ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΟΤΑΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ?

6.ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΒΑΡΙΑ?

7.ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

8.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ?

9.ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

10.ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?

11.ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΘΗΚΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΛΛΗΣΕΙ?

12.Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΑ. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ-ΓΙΑΤΙ?

13.ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ?

14.ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ?

15.ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ?

16.ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ?

17.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ?

18.ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ- ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ?

19.Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΕ ΜΕ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΤΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΩ?

20.ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΙ ΓΑΤΕΣ?


♦ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

*1. S. Schuller*, T. Francey*, K. Hartmann†, M. Hugonnard‡, B. Kohn§, J. E. Nally¶ and J. Sykes (2012).European consensus statement on leptospirosis in dogs and cat. Journal of Small Animal Practice 56, 159-179.March 2015-BSAVA

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsap.12328/pdf

*Τον Σεπτέμβριο του 2012, διακεκριμένοι επιστήμονες του Κτηνιατρικού κλάδου από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, συνέταξαν ομόφωνα και δημοσίευσαν ένα άρθρο για τη Λεπτοσπείρωση με στόχο την αφύπνιση κτηνιάτρων και κοινού σχετικά με αυτή τη σοβαρή ασθένεια στην Ευρώπη. Στο άρθρο αυτό κατέθεσαν την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους σχετικά με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου, την κλινική της εκδήλωση, τα διαθέσιμα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα.

2.R.Nelson, C. Couto (2009).Polysystemic Bacterial Diseases-Leptospirosis. Small Animal Internal Medicine 4th Ed. 1315-1317.

3.Katrin Hartmann, Craig E.Greene (2005). Diseases Caused by Systemic Bacterial Infections - Leptospirosis. Textbook of Veterinary Internal Medicine 1,616-619.

4.Richard Noel, DVM; Kenneth S.Latimer, DVM,PhD. Class of 2000, University of the West Indies,Scool of Veterinary Medicine, Trinidad (Noel) and Department of Pathology (Latimer), COllege of Veterinary Medicine, University of Georgia, Athens, GA 30602-7388.

5.Craig E.Greene, Jane E.Sykes, Cathy A. Brown and Katrin Hartmann (2006). Leptospirosis. Greene Infectious Diseases of the Dog and Cat 3rd Ed., 402-417.

6.JE Sykes,K Hartmann, KF Lunn, GE Moore, FA Stoddard and RE Goldstein 2010 ACVIM Small Animal Consensus Statement on Leptospirosis: Diagnosis, Epidemiology, Treatment, and Prevention. Journal of Veterinary Medicine. 1-13

7.EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROL-LEPTOSPIROSIS-http://ecdc.europa.eu/EN/HEALTHTOPICS/LEPTOSPIROSIS/Pages/index.aspx

8.EUROPEAN LEPTOSPIROSIS SOCIETY.

9.Julien Dupoueya, Benoît Faucherb, Sophie Edouardc, Hervé Richeta,c,Angeli Kodjod, Michel Drancourta,c, Bernard Davoustc,e,∗Human leptospirosis: An emerging risk in Europe? (2013)Comparative Immunology,Microbiology and Infectious Diseases 37, Elsevier Ltd. 77-83.

10.Γεώργιος Ο. Δημητρακόπουλος (1993). Λεπτόσπειρες. Ιατρική Βακτηριολογία. Εκδ. Πασχαλίδη. 138-139.

11.DAVIDSON'S-Λεπτοσπείρωση- Γενικές Αρχές και Κλινική Πράξη Ιατρικής Παθολογίας (2005).Εκδόσεις Παρισιάνου.18-19.

12.R. A. Hartskeerl, M. Collares-Pereira and W. A. Ellis Clinical Microbiology and Infection ª2011 European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, CMI, 17, 494–501

13.WHO, Leptospirosis fact sheet

http://www.who.int/topics/leptospirosis/en/-Excerpt from “WHO recommended standards and strategies for surveillance, prevention and control of communicable diseases"

14.Merck Manual for Health Care Professionals

http://www.merckmanuals.com/professional/infectious_diseases/spirochetes/leptospirosis.html?qt=leptospirosis&alt=sh

15.Centers For Disease Control And Prevention.CDC

16.European Centre for Disease Control and Prevention. ECDC

17.NHSchoices

http://www.nhs.uk/Conditions/Leptospirosis/Pages/Introduction.aspx

18.HPA,info on Leptospirosis,July 2013

http://www.hpa.org.uk/Topics/InfectiousDiseases/InfectionsAZ/Leptospirosis/GeneralInformation/

19.Institut Pasteur,Fact Sheet on Leptospirosis,(January 2013)

http://www.pasteur.fr/en/institut-pasteur/press/fact-sheets/leptospirosis.

20.ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ).

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba