Ο έλεγχος και περιορισμός της Λεπτοσπείρωσης είναι απολύτως απαραίτητος τόσο για την ευζωία των μικρών μας φίλων, όσο και για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Όπως για όλες τις ασθένειες έτσι και για τη Λεπτοσπείρωση,

"Η ΠΡΟΛΗΨΗ είναι η καλύτερη θεραπεία".

Μεγάλη αλήθεια! Δύσκολη όμως στην πραγματοποίηση και τήρησή της, όπως οι περισσότερες "Μεγάλες Αλήθειες".


Ένας τρόπος πρόληψης των ασθενειών, ο ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟΣ, θα ήταν η απόλυτη αποφυγή έκθεσης ενός οργανισμού (είτε ζώου ,είτε Ανθρώπου) στις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την είσοδο μολυσματικών παραγόντων-ιών, βακτηρίων, μυκήτων, παρασίτων-στο σώμα του. Κάτι τέτοιο όμως είναι εξ'ορισμού, αδύνατο. Καθημερινά, τόσο τα κατοικίδιά μας όσο και εμείς, ερχόμαστε σε επαφή με ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται πολύ απλά, ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΡΩ ΜΑΣ! Το να προσπαθούμε να τους εξοντώσουμε όλους είναι μάταιο, αλλά και το να τους βλέπουμε συνεχώς γύρω μας, μπορεί να οδηγήσει στην............ΠΑΡΑΝΟΙΑ!


Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επαφή με κάποιο μολυσματικό παράγοντα είναι προβλέψιμη και τότε η αποφυγή της εφικτή (πχ.άλλο άρρωστο άτομο ή ζώο, γνωστή πηγή μόλυνσης κτλ.). Σε αμέτρητες περιπτώσεις όμως, η ανεύρεση της πηγής μόλυνσης ενός σκύλου αλλά και του Ανθρώπου, παραμένει άγνωστη και μόνον υποθέσεις γίνονται που τις περισσότερες φορές είναι και εσφαλμένες.

Για παράδειγμα, κάποιος νόσησε από Λεπτοσπείρωση και οι συγγενείς και φίλοι καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που ο άμοιρος ο ασθενής έφερε τον "κακό" το σκύλο στο σπίτι..............μόνο που, ποτέ δεν υπήρξε σκύλος σε αυτό το σπίτι! και μάλιστα ο άμοιρος ο ασθενής πάσχει από "σκυλοφοβία!!! Ακραίο το παράδειγμα ίσως, αλλά συχνά αληθινό. Συμβαίνει πολύ συχνά Άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με ζώα να νοσούν από ζωονόσους!

Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι πως η ανεύρεση της πηγής μόλυνσης σε μια οποιαδήποτε ασθένεια είναι σίγουρα το Α και το Ω όχι μόνον στη θεραπεία της αλλά και στην αποφυγή μελλοντικής επαναμόλυνσης, αλλά δυστυχώς στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατη.

Στο παραπάνω παράδειγμα, η πηγή μόλυνσης από Λεπτοσπείρωση θα μπορούσε να ήταν.......μια ωμή ντομάτα από τον κήπο όπου υπάρχουν και ουρούν ποντίκια, τα άπλυτα χέρια μετά από το καθάρισμα της παλιάς αποθήκης όπου επίσης "βασιλεύουν" τα ποντίκια,

το νερό που ήπιε από μια πηγή αγνώστου καθαριότητας, το κολύμπι στα νερά μιας μολυσμένης λίμνης

Ή


το κουτάκι με το αναψυκτικό!........που ήταν λερωμένο από ακαθαρσίες ποντικού!

 

 

ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΤΗΡΙ Ή ΚΑΛΑΜΑΚΙ!!!!!!
Είναι αλήθεια πως η παρουσία άρρωστων από Λεπτοσπείρωση σκύλων σε διάφορες περιοχές (της ΓΗΣ!) χρησιμοποιείται σαν Δείκτης ύπαρξης του μικροβίου και μόλυνσης του περιβάλλοντος στις διάφορες επιδημιολογικές μελέτες ανά τον κόσμο. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει όμως πως ο σκύλος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τα κρούσματα της νόσου σε Ανθρώπους.
Στην περίπτωση της Λεπτοσπείρωσης γνωρίζουμε πως το συχνότερο ζωικό υπόδοχο του μικροβίου της στη φύση είναι τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι).


Οι τρόποι πρόληψης κάθε ασθένειας (είτε των ζώων είτε των ανθρώπων), είναι διαφορετικοί και ειδικοί ανάλογα με την περίπτωση. Όλοι όμως υπάγονται στις ίδιες βασικές αρχές:

1.ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

2.ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗΣ.

3.ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΙΜΟΓΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

4.ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΛΟΙΜΟΓΟΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.

5.ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

 

1.ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
♦Αυτό δεν θα κουραστώ να το τονίζω. Η πιο απλή ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν καταπονημένο και αδύναμο οργανισμό.

Ένας "καθαρός" και υγιής οργανισμός έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να παλέψει μια σοβαρή ασθένεια. Όταν ταλαιπωρείται ταυτόχρονα από πολλά, μικρά και μερικές φορές αδικαιολόγητα προβλήματα (πχ. ενδο-εξω παράσιτα στα ζώα), οι δυνάμεις του μπροστά σε μια νόσο όπως η Λεπτοσπείρωση, θα τον εγκαταλείψουν.

2.ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗΣ.

Γνωρίζουμε πως η κυριότερη πηγή μόλυνσης στην περίπτωση της Λεπτοσπείρωσης είναι τα ΤΡΩΚΤΙΚΑ! (και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ασθενειών για τις οποίες δεν γνωρίζουμε την πηγή προέλευσής τους). Το κλειδί λοιπόν στον περιορισμό των εστιών μόλυνσης της νόσου είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των τρωκτικών στη φύση. Αυτό, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στα χέρια μας!

ΠΩΣ?

♦ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΔΑΣΗ, ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

♦ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ-"ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ" ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ. (Δεν εννοώ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ!)

♦ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΑΣ ΤΑΚΤΙΚΑ.

♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ,ΑΠΟΘΗΚΕΣ,ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΖΟΥΓΚΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ "ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΙ" ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.

♦ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ.

♦ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ(ώστε να μπορούμε να τα φροντίσουμε σωστά!).

♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΕΡΑ ΝΑ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

♦♦♦ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!


 

 

3.ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΙΜΟΓΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
Ξέρουμε πως η τήρηση των βασικών κανόνων προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας είναι απαραίτητη τόσο για εμάς όσο και για τα κατοικίδιά μας (μόνο που τα τελευταία, δεν μπορούν να φροντίσουν μόνα τους την προσωπικής τους υγιεινή).

♦ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕ "ΥΠΟΠΤΑ" ΥΔΑΤΑ.


♦ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΟΥΡΑ ΖΩΩΝ, ΧΩΜΑ, ΛΑΣΠΕΣ, ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.


♦ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ/ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΟΥΝ ΩΜΑ. ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΩΣΤΑ!


♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.


♦ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΩΜΑ ΚΡΕΑΤΑ.


♦ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΗΓΕΣ.


♦ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.


♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΓΙΑ...........ΑΥΡΙΟ!


♦ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΡΩΓΜΕΣ, ΦΡΑΧΤΕΣ Ή ΑΛΛΕΣ ΟΔΟΥΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΟΝΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.


♦ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

♦ΚΟΥΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΖΟΥΓΚΛΕΣ.

♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

 

 

♦ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΛΑΣΠΩΔΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΑ ΝΕΡΑ.

♦ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ!


4.ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΛΟΙΜΟΓΟΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

♦ΦΟΡΑΜΕ ΓΑΝΤΙΑ,ΓΑΛΟΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΡΟΥΧΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

♦ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΥΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

5.ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

♦ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΜΑΣ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΙΑΤΡΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΡΩΣΤΟ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!

♦ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ Ή Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ! ΟΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ................ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ!

 

 

Όλοι οι παραπάνω τρόποι πρόληψης προϋποθέτουν κατά τη γνώμη μου, τη Γνώση και Θέληση για Ενημέρωση από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές και την Κοινή Λογική που επιβάλλει την αναζήτηση βοήθειας από ΕΙΔΙΚΟΥΣ του κάθε κλάδου και όχι ερασιτέχνες Ιατρούς και Κτηνιάτρους.

Η πρόληψη της Λεπτοσπείρωσης είναι εξ'ορισμού πολύ δύσκολη, διότι πολύ απλά είναι μεγάλος ο αριθμός των άγριων αλλά και οικόσιτων ζώων που μπορεί να δρουν σαν "υπόδοχα" του μικροβίου!


Όλοι μας όμως μπορούμε να συμβάλλουμε και οφείλουμε να το κάνουμε. Η Λεπτοσπείρωση έχει επανεμφανιστεί και η έκτασή της μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

1.ΜΗΝ χορηγείτε στο ζώο σας αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή Κτηνιάτρου, επειδή το ζώο κάποιου γνωστού ή γείτονα διαγνώσθηκε με Λεπτοσπείρωση.
2.Κάνετε τους απαραίτητους εμβολιασμούς στα ζώα σας, 1 ή 2 φορές το χρόνο.
3.Έχετε καλή επικοινωνία και σχέση εμπιστοσύνης με τον/την Κτηνίατρό σας. Μην κρύβετε την αλήθεια για την πιθανή έκθεση του ζώου σας από τρωκτικά. Η προκατάληψη πως τα τρωκτικά βρίσκονται μόνο στα "βρώμικα" σπίτια είναι εντελώς ανυπόστατη! Ο πληθυσμός των τρωκτικών ιδίως στις μεγαλουπόλεις μας είναι ανερχόμενος και κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
4.Πάνω απ'όλα, μην βασίζεστε στις πληροφορίες που υπάρχουν σε διάφορα άρθρα του διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος!), για τη διάγνωση του ζώου σας. Στόχος των ενημερωτικών άρθρων θα πρέπει να είναι η αφύπνιση και ενημέρωση του αναγνώστη για την έγκαιρη αναγνώριση των ύποπτων κλινικών σημείων και στη συνέχεια η αναζήτηση βοήθειας από ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

 

18.ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗΣ- ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ?

 

 

FaLang translation system by Faboba