Δυστυχώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ΔΕΝ θα μπορούσε να είναι μονολεκτική. Ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, θα ήταν ανακριβές και παραπλανητικό.

Η Λεπτοσπείρωση είναι μια πολύ σοβαρή και πολυσυστηματική νόσος (προσβάλλει πολλά όργανα στο σώμα του ζώου και του Ανθρώπου). Η επιτυχής έκβαση της όποιας θεραπευτικής αγωγής εφαρμόζεται, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερους τους εξής 2:

1. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ(Πόσο υγιής είναι κατά τα άλλα ο σκύλος σας δηλαδή!).
Κατανοητό είναι πως ένα ζώο που προσβλήθηκε από Λεπτοσπείρωση και ταυτόχρονα νοσεί από Λεϊσμανίωση ( Καλαζάρ) και έχει και σκουλήκια στο έντερο και έχει και ψύλλους και τσιμπούρια...........μάλλον είναι δύσκολο να γίνει καλά!
2.ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ που έχει προκαλέσει η νόσος στον οργανισμό του ζώου τη στιγμή της διάγνωσης!
Αν δηλαδή έχει ήδη προκληθεί σοβαρή νεφρική, ηπατική και πνευμονική βλάβη. Τότε η πρόγνωση είναι δυσμενής!
Η όποια θεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται έχει 2 κύριους στόχους:

1.ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ μέσα στον οργανισμό του ζώου και έτσι την αποφυγή των θανατηφόρων επιπλοκών.

2.ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ με το ούρο στο περιβάλλον(μείωση σταδίου φορέα).


Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχει ΕΙΔΙΚΗ θεραπεία για την ασθένεια. Φάρμακο δηλαδή κατά του μικροβίου της Λεπτοσπείρωσης.

ΝΑΙ!

Υπάρχει ειδική αντιβίωση, που εξουδετερώνει το μικρόβιο και αυτό είναι ευχάριστο και ανακουφιστικό, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ από μόνη της για να θεραπεύσει ένα σκύλο που πάσχει από Λεπτοσπείρωση.

 

Η αποτελεσματική θεραπεία της Λεπτοσπείρωσης του σκύλου συνίσταται τόσο στη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών φαρμάκων, όσο και στην ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ αγωγή και αντιμετώπιση όλων των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν από την ταυτόχρονη προσβολή περισσότερων του ενός οργάνων στο σώμα του ζώου.

Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρότατα επιστημονικά-ερευνητικά επιχειρήματα που εναντιώνονται στην αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα της χρήσης αντιβιοτικών κατά της Λεπτοσπείρωσης στον Άνθρωπο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ξεκάθαρα συστήνει (για την ώρα τουλάχιστον), την χορήγηση ειδικών αντιβιοτικών ακόμα και στα ύποπτα περιστατικά Λεπτοσπείρωσης, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Το ίδιο ισχύει για την ώρα και για τους σκύλους. Η χορήγηση αντιβιοτικών δηλαδή είναι απαραίτητη ακόμα και στα ύποπτα περιστατικά Λεπτοσπείρωσης στο σκύλο, χωρίς καθυστέρηση και πριν ακόμα επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η νόσος. Λόγος για την αυστηρή αυτή οδηγία είναι όχι μόνο η πιθανότητα θανάτου του ζώου από την ασθένεια, αλλά και η πιθανή συμμετοχή του σκύλου στη μετάδοση της νόσου στον Άνθρωπο (μέχρι αποδείξεως του εναντίον).

Τα δύο βασικά αντιβιοτικά στην αντιμετώπιση της Λεπτοσπείρωσης του σκύλου είναι :

1. ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ και τα παράγωγά της (αμπικιλίννη, αμοξικυλίνη)-Δρα αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου, περιορίζει την κυκλοφορία του στο αίμα του ζώου και κατά συνέπεια μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης θανατηφόρων επιπλοκών.

Η χορήγησή της ως αντιβιοτικό εκλογής γίνεται για 2 εβδομάδες αρχικά.

2.ΔΟΞΥΚΥΚΛΙΝΗ-Δρα στον περιορισμό του μικροβίου από τους νεφρούς του ζώου, άρα και στον περιορισμό της αποβολής του μικροβίου στο περιβάλλον από το άρρωστο ζώο.(Γι'αυτό και η χρήση της απαραίτητη σαν θεραπεία ακολουθίας μετά την αρχική χορήγηση Πενικιλλίνης).

Η χορήγησή της ως θεραπεία ακολουθίας, γίνεται επίσης για 2 εβομάδες.

Η απόφαση για το ποιό αντιβιοτικό θα χορηγηθεί πρώτο, βασίζεται στην κλινική εικόνα του ζώου και κυρίως στην ικανότητά του να τραφεί. Επειδή συχνά τα ζώα που προσβάλλονται από Λεπτοσπείρωση εκδηλώνουν αρχικά εμετούς ή/και ανορεξία, η πρώτη επιλογή των Κτηνιάτρων είναι κάποιο ενέσιμο αντιβιοτικό (ενδοφλέβιο ή ενδομυϊκό) της οικογένειας των Πενικιλλινών. Όταν το ζώο θα είναι σε θέση να φάει, τότε η θεραπεία θα συνεχιστεί από το στόμα με Δοξυκυκλίνη και για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Σε ζώα με ήπια κλινική εικόνα, η Δοξυκυκλίνη προτιμάται σαν θεραπεία έναρξης και ακολουθίας.

Την απόφαση για την επιλογή αντιβιοτικού σχήματος και τη διάρκεια της θεραπείας θα πάρει ο/η Κτηνίατρός σας, αφού συνυπολογίσει την κλινική εικόνα του ζώου και τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα δείξουν αν έχουν προσβληθεί ζωτικά όργανα του ζώου από την ασθένεια ( νεφροί, συκώτι, πνεύμονες).

Αν οι εξετάσεις αίματος δείξουν πως έχουν προσβληθεί οι νεφροί ή το συκώτι του σκύλου σας, τότε θα ακούσετε τον/την κτηνίατρό σας να μιλά για νοσηλεία του ζώου και χορήγηση ειδικών ορών, γαστροπροστατευτικών φαρμάκων και ειδικής διατροφικής υποστήριξης. Η διάρκεια της νοσηλείας θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του ζώου στη θεραπεία. Στην περίπτωση δε που έχουν προσβληθεί οι πνεύμονες του ζώου, τότε τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και μπορεί να χρειαστεί η υποστήριξη της αναπνοής του ζώου με οξυγόνο ή ακόμα και μηχανικά. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν σοβαρές αιμοστατικές διαταραχές, μπορεί να χρειαστεί ακομα και μετάγγιση αίματος στο ζώο.

Η ύπαρξη ειδικών αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της Λεπτοσπείρωσης στο σκύλο (και στον Άνθρωπο), των οποίων τη ΧΡΗΣΗ ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ, είναι η αισιόδοξη πλευρά της σκληρής πραγματικότητας που θέλει αυτή την ασθένεια να μπορεί να επιφέρει ακόμα και το ΘΑΝΑΤΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η "ΜΑΓΙΚΗ" ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ.

Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ υποστηρίζεται η ΑΛΟΓΙΣΤΗ χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, χωρίς τη συμβουλή Κτηνιάτρου. Αυτό είναι κατά την προσωπική μου εκτίμηση, το μεγαλύτερο σφάλμα που διαπράττεται καθημερινά στη χώρα μας. Είναι επικίνδυνο και άκρως καταστροφικό να κάνουμε ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ των αντιβιοτικών τόσο στα ζώα όσο και στους Ανθρώπους.


Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ, με κίνδυνο μια μέρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.


ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

•Τα "ειδικά" αντιβιοτικά που υπάρχουν κατά του μικροβίου της Λεπτοσπείρωσης ΔΕΝ αποτελούν παρά μόνον ΒΟΗΘΗΜΑ στην όλη θεραπεία της νόσου που μπορεί να είναι τόσο πολύπλοκη όσο και η εκδήλωση της ίδιας της ασθένειας!

•Η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ (μπορεί να προσβάλλει ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά όργανα στο σώμα του ζώου αλλά και του Ανθρώπου).

•Κάθε σκύλος που προσβάλλεται από Λεπτοσπείρωση είναι "διαφορετικός" από οποιονδήποτε άλλο.

•Η νόσος ΔΕΝ εκδηλώνεται με τον ίδιο "απλό" ή "πολύπλοκο"τρόπο σε κάθε ζώο.

Γι'αυτούς τους λόγους λοιπόν, το πλάνο θεραπείας του κάθε ζώου είναι διαφορετικό και σχεδιάζεται μετά από λεπτομερή και συστηματική κλινική εξέταση από Κτηνίατρο, σε συνδυασμό με πλήρη εργαστηριακό έλεγχο (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, υπερήχους). 'Ετσι, οι εμπειρίες που ανταλάσσονται σε συζητήσεις μεταξύ ιδιοκτητών, ποικίλλουν:

"..του δικού μου του έδωσε μόνο χάπια", ".....του δικού μου του έκανε μόνο ενέσεις", "....του δικού μου του έδωσε και χάπια και του έκανε και ενέσεις", ".....τον δικό μου τον κράτησε μέσα", "................ο δικός μου....πέθανε".

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες μπορεί να μιλούν για διαφορετικά ζώα, αλλά τυχαίνει καμιά φορά να μιλούν για τον ίδιο κτηνίατρο!!!!! Οι τόσο διαφορετικές θεραπείες ΔΕΝ είχαν να κάνουν με τα "κέφια" του Κτηνιάτρου, αλλά με τη διαφορετική σοβαρότητα της νόσου στο κάθε ζώο!

Συνοπτικά λοιπόν, η θεραπεία της Λεπτοσπείρωσης στο σκύλο μπορεί να ποικίλλει από απλή χορήγηση χαπιών (αν το ζώο τρώει) ή/και ενέσεων,

 

έως βαριά εντατική νοσηλεία

 

με ακόμα και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του ζώου.

 

Εν ολίγοις, ΔΕΝ υπάρχει για τη Λεπτοσπείρωση το "μαγικό" χάπι που θα πάρει ο σκύλος σας, (και άλλοι 10 σκύλοι φίλων και γνωστών) και θα γίνει καλά!

Η μόνη "μαγική" συνταγή γι'αυτή την ασθένεια είναι η στενή και συνεχής παρακολούθηση του ζώου από τον/την Κτηνίατρο.

Η προσωπική μου γνώμη για την επιτυχή έκβαση της κάθε ασθένειας αλλά ιδιαίτερα της Λεπτοσπείρωσης, είναι η ΕΓΚΑΙΡΗ διάγνωσή της! Πριν προλάβει δηλαδή να επεκταθεί στον οργανισμό του ζώου και να καταστρέψει ζωτικά του όργανα.
Η επιτυχής θεραπεία της Λεπτοσπείρωσης συνίσταται στην:

1.ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ, ανάλογα με την περίπτωση.

2.ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της

3.ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ με επαναληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους μετά το πέρας της θεραπείας.

4.ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ για την αποφυγή επανεμφάνισης των συμπωμάτων αλλά και επαναμόλυνσης του ζώου.


Μην ψάχνετε για απαντήσεις σε γνωστούς και φίλους που είχαν παρόμοια εμπειρία.
Η θεραπεία του ζώου σας είναι διαφορετική και μοναδική, όπως διαφορετικός και "ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ" είναι και ο τετράποδος φίλος σας!

 

10.ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?

 

 

FaLang translation system by Faboba