Από την υπεύθυνη κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

Η Λίζα, ένα πανέξυπνο κυνηγόσκυλο ήρθε στο ιατρείο στις 7 Αυγούστου 2010. Ο ιδιοκτήτης της ανέφερε πως το ζώο ήταν κακόκεφο και έκανε λίγο εμετό. Γενικότερα δεν φαινόταν να ήταν κάτι ανησυχητικό, όμως επειδή ο ίδιος είχε ψεκάσει το ζώο με ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα το οποίο δυστυχώς προοριζόταν για παραγωγικά ζώα, ανησυχούσε πως η Λίζα είχε μάλλον εκδηλώσει συμπτώματα δηλητηρίασης.

 

Φυσικά, βασιζόμενη στο ιστορικό και ιδίως επειδή επρόκειτο για περιστατικό πιθανής δηλητηρίασης έγιναν άμεσα οι πρώτες ενέργειες. Το ζωό πλύθηκε αρκετές φορές ώστε να φύγει από επάνω του κάθε ίχνος φαρμάκου αλλά και να εξαλειφθεί η πολύ έντονη μυρωδιά. Έπειτα χορηγήθηκαν υγρά ενδοφλεβίως και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως σε όλα τα παρόμοια περιστατικά.

Την επόμενη ημέρα η Λίζα έδειχνε πολύ καλύτερα και έκανε μια προσπάθεια να φάει. Επειδή οι εξετάσεις αίματος όμως έδειχναν πως η νεφρική της λειτουργία είχε επηρεασθεί, προτάθηκε στον ιδιοκτήτη να μας αφήσει τη Λίζα στο ιατρείο για παρακολούθηση. Έτσι και έγινε. Τις δύο ημέρες που ακολούθησαν η κατάσταση της Λίζας επιδεινώθηκε. Οι εμετοί συνεχίστηκαν παρότι η νεφρική λειτουργία με την βοήθεια των ορρών είχε αποκατασταθεί.

Ο ιδιοκτήτης ήταν σίγουρος πως το ζώο του δηλητηριάστηκε και πολύ απογοητευμένος πως δεν επρόκειτο να γλυτώσει.

Παρατηρώντας όμως τους εμετούς που έκανε το ζώο ( οι οποίοι ήταν πολύ χαρακτηριστικοί και θύμιζαν περισσότερο διάρροια παρά εμετό) διαπίστωσα πως μάλλον επρόκειτο για περιστατικό έμφραξης του γαστρεντερικού σωλήνα από ξένο σώμα και μάλιστα εντερικής έμφραξης.

Οι ακτινογραφίες που πραγματοποιήθηκαν δεν ήταν σαφώς διαγνωστικές και πάλι όμως η υποψία έμφραξης του εντέρου ήταν έντονη.

 

Μετά από συζήτηση με τον ιδιοκτήτη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ερευνητική λαπαροτομή στο ζώο ως τελευταία λύση πριν παραδώσουμε τα όπλα για την διάσωσή της.

Στην ερευνητική λαπαροτομή ανακάλυψα πως το λεπτό έντερο του ζώου είχε φράξει από την παρουσία ενός φελλού τον οποίο προφανώς το ζώο είχε καταπιεί αρκετές ημέρες πριν.

Ευτυχώς η ζημιά στο έντερο του ζώου δεν ήταν ανεπανόρθωτη.Προλάβαμε πριν γίνει νέκρωση. Έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει εντερεκτομή παρά μόνον εντεροτομή και αφαίρεση του ξένου σώματος.

 

 

 

Η Λίζα ανάρρωσε πλήρως και πολύ σύντομα. Τώρα πια έχει επιστρέψει στα κυνηγετικά της καθήκοντα στα οποία ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία!!!

 

 

 

Η κατάποση ξένου σώματος είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό ατύχημα στα ζώα συντροφιάς και ιδιαίτερα τους σκύλους, Γι'αυτό και πάντοτε το σύμπτωμα του εμετού θεωρείται ανησυχητικό και θα πρέπει να ζητάτε την συμβουλή κτηνιάτρου.

Έχετε πάντοτε κατά νου πως οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να κινήσει την περιέργεια ενός ζώου και πως τα ζώα τείνουν να εξερευνούν τα πάντα με τα δόντια τους!!

Αν το ζώο σας κάνει εμετό αναφέρετέ το στον/την κτηνίατρό σας και ζητήστε συμβουλή! Ποτέ μην θεωρείτε τίποτα αυτονόητο και δίνετε στον/την κτηνίατρό σας όσο το δυνατό πιο λεπτομερές και ΑΚΡΙΒΕΣ ιστορικό!

 

FaLang translation system by Faboba